Aliaţi gustoşi pentru o memorie mereu tânără

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O alimentație bogată în fructe închise la culoare previne degradarea prematură a creierului.Procesele cognitive legate de memorie şi de atenţia distributivă se degradează cu trecerea timpului. În lipsa unei alimentaţii sănătoase, această degradare poate fi accelerată.

Cum creierul este unul dintre cele mai afectate organe de acţiunea radicalilor liberi din atmosferă (gaze de eşapament, fum de ţigară), specialiştii recomandă o alimentaţie bogată în antioxidanţi (minerale şi vitamine), cu rol în combaterea substanţelor nocive.

Spanacul, una dintre cele mai bogate legume în vitamine şi în minerale, cu puternice efecte antioxidante, este un protector al creierului, combătând efectele suprasolicitării psihice. Pe zi, sunt recomandate câte două linguri cu frunze de spanac, sub formă de salată.

Afinele reduc efectele stresului

Importante surse de anti­oxidanţi sunt şi afinele. Acestea au efecte benefice asupra nivelului tensiunii arteriale şi protejează creierul de efectele stresului.

Indiferent de vârstă, consumaţi un pahar cu afine, proaspete sau uscate, pentru îmbunătăţirea memoriei şi vederii. La concurenţă cu afinele, fructele de cătină sunt bogate în  vitamine şi în aminoacizi esenţiali, care împrospătează memoria.

 Este bine să consumaţi fructele proaspete, însă pentru curele mai lungi, cum sunt cele de şase luni, se pot păstra fructele şi la congelator. Doza minimă este de cinci linguriţe, administrată de câte trei ori pe zi. Studiile recente efectuate de nutriţioniştii britanici au dovedit că fructele de cătină conţin o substanţă cu efecte euforice, însă fără efecte negative asupra sănătăţii.

Pentru menţinerea puterii de concentrare, consumaţi o salată de citrice, bogate în vitamina C, aminoacizi, minerale şi în carotenoizi. Puteţi adăuga şi 100 de grame de grâu încolţit. Iar pentru reîmprospătarea memoriei, mâncaţi banane şi pere, care  conţin substanţe nutritive şi vitamine din  complexul B.

Cacaua, de două ori mai eficientă ca vinul roşu

Nutriţioniştii susţin că pudra de cacao conţine antioxidanţi de două ori mai puternici decât cei care se găsesc în vinul roşu ori în ceaiul verde. Şi somonul, sardinele şi heringii, bogaţi în acizi graşi omega-3, sunt esenţiali pentru buna funcţionare a creierului.

Persoanele care consumă o porţie de carne de peşte pe săptămână au o memorie tânără, iar riscul de a dezvolta boala Alzheimer este foarte mic. Un alt studiu britanic arată că polenul de albine este hrana ideală pentru menţinerea memoriei. Doza recomandată este de două linguriţe pe zi, într-un interval de 30 de zile. După o pauză de o săptămână, tratamentul se repetă.

Persoanele care au activităţi ce implică gândirea creativă trebuie să bea zilnic  câte două-trei căni cu ceai de rozmarin.Pentru studenţi şi pentru elevi, care depun eforturi intelectuale constante, rozmarinul măreşte puterea de concentrare.

Ţineţi un grafic cu orele de culcare

Persoanele care dorm mai puţin de cinci-şase ore pe noapte au un randament scăzut şi nu reţin informaţiile de ultimă oră. Aceasta este concluzia unor experţi americani în sănătatea mentală.

Mai mult, aceştia ne recomandă să menţinem o rutină a somnului (minimum șase ore de somn), păstrând un grafic cu orele exacte de culcare şi de trezire. Acest stil de viaţă contribuie la menţinerea tinereţii memoriei până la o vârstă foarte înaintată.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite