Alertă. În doze mari, un medicament hormonal creşte riscul de tumori cerebrale

Alertă. În doze mari, un
medicament hormonal creşte riscul de tumori cerebrale

Medicamentele trebuie luate doar pentru patologiile pentru care sunt prescrise

Luat ani la rând şi în doze mari, medicamentul Androcur poate multiplica de 20 de ori riscul de tumori cerebrale, arată un studiu al Agenţiei franceze pentru securitatea medicamentului, publicat la finalul lunii august.

Ştiri pe aceeaşi temă

O echipă de medici francezi a avertizat încă din 2009 asupra acestui aspect şi a fost înregistrată o avertizare cu privire la instrucţiunile de utilizare ale medicamentului încă din 2011, potrivit medkit.info. „Ne aşteptam să găsim un risc“, a explicat pentru AFP medicul endocrinolog Jean-Michel Race, care lucrează pentru această Agenţie, dar acesta „este semnificativ la femeile tratate cu doze mari şi pentru perioade lungi de timp, fapt care ne surprinde“.  

Noul studiu a fost efectuat de asigurările în sănătate şi de Spitalul Lariboisière din Paris, pe 250.000 de femei expuse la Androcur. Rezultatul? Riscul de a dezvolta meningiom la femeile care au primit doze mari – mai mult de 3 grame, mai mult de 6 luni, şi apoi au continuat tratamentul – a fost estimat ca fiind de şapte ori mai mare, comparativ cu femeile care au primit doze mici – mai puţin de 3 grame în 6 luni şi apoi au intrerupt tratamentul. Riscul se multiplică de 20 de ori, după 5 ani de tratament cu 50 de miligrame pe zi, sau 10 ani de tratament cu 25 de miligrame pe zi, şi creşte puternic pe măsură ce vârsta pacientului e mai înaintată.

Meningiomul este o tumoare cerebrală care se devoltă în meninge, membranele care acoperă creierul şi care – în 90% din cazuri – este benign. Şi, de cele mai multe ori, cele care au legătură cu tratamentul cu Androcur se resorb după încetarea medicaţiei. În cazuri mai rare, tumorile pot deveni agresive şi potenţial mortale.

Cu toate acestea, Agenţia nu intenţionează să scoată medicamentul de pe piaţă întrucât acesta are beneficii dacă este luat conform indicaţiilor. Molecula conţine acetat de ciproteron – un derivat al progesteronului, utilizat pentru blocarea testosteronului – hormon sexual masculin implicat în creşterea părului şi a celulelor prostatei. În doze de 50 de miligrame, medicamentul este indicat femeilor care suferă de hirsutism accentuat sau pierdere excesivă a părului şi bărbaţilor cu anumite forme de cancer de prostată. Totodată, medicamentul este recomandat în castrarea chimică.

Însă, uneori, medicamentul este utilizat şi în afara recomandărilor, în mod particular pentru tratamentul endometriozei – afecţiune a endometrului, membrana care căptuşeşte uterul - şi a „semnelor mici şi medii de androginism: pilozitate excesivă, piele uleioasă şi acnee“, a detaliat dr. Race. Totodată, este luat şi de trangenderi pentru a reduce nivelul hormonilor masculini.

Agenţia este interesată de clarificarea indicaţiilor, astfel încât să se evite utilizarea improprie a Androcur. „Scopul este acela de a ne asigura că va fi utilizat doar în patologii pentru care are indicaţii, de a stabili pentru cât timp poate fi prescris şi totodată care este dozajul maximpermis, a conchis dr. Race.

Prin urmare, o comisie de experţi independenţi se va reuni la 1 octombrie pentru a stabili principalele orientări, respectiv indicaţiile medicale, durata şi dozajul. În aşteptarea acestor recomandări, Agenţia reaminteşte că tratamentul nu trebuie oprit fără a avea recomandarea unui medic.

 

 

 

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: