ALERTĂ Focare de oreion, în Suceava. Cum se manifestă această boală contagioasă şi cum poate fi prevenită

ALERTĂ Focare de oreion, în Suceava. Cum se
manifestă această boală contagioasă şi cum poate fi prevenită

În mai multe şcoli din Suceava au izbucnit epidemii de oreion   FOTO Arhivă

Peste 50 de elevi din mai multe colegii şi licee din Suceava s-au îmbolnăvit de oreion. Cinci focare sunt în evoluţie pe teritoriul judeţului, fiind monitorizate de DSP Suceava, potrivit Agerpres. Oreionul este o boală virală acută, care trebuie raportată obligatoriu la nivelul direcţiilor de sănătate publică (DSP).

Ştiri pe aceeaşi temă

De la începutul anului şi până acum, în judeţul Suceava s-au înregistrat 143 de cazuri de oreion (parotidită epidemică), din care 57 cazuri au fost diagnosticate în cursul lunii octombrie, a precizat medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, adjunctul DSP Suceava, potrivit sursei citate.

Cele cinci focare de oreion din judeţul Suceava sunt distribuite astfel: cel mai recent, la Liceul Tehnologic nr. 1 din Câmpulung Moldovenesc (cinci cazuri), la Colegiul Silvic „Bucovina” şi Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc (câte 12 cazuri), precum şi la Colegiul Naţional „Nicu Gane” (21 de cauri) şi Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni (18 cazuri).

Dr. Zorescu a spus că în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava au fost internaţi doi pacienţi cu suspiciune de meningită urliană, o complicaţie a oreionului, unul în vârstă de 15 ani din Molid, iar altul în vârstă de 21 de ani din Plopeni.

Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat în rândul adolescenţilor din clasele a XI a şi a XII a, cărora nu li s-a administrat vaccinul ROR, în condiţiile în care campania de vaccinare a fost introdusă din anul 2006, a precizat adjunctul DSP Suceava.

Ce este oreionul?

Oreionul, numit şi parotidită epidemică, este o boală contagioasă provocată de virusul urlian. Contagiozitatea este similară cu cea a gripei şi rubeolei, dar mai mică decât cea pentru rujeolă sau varicelă. Virusul urlian se transmite pe calea aerogenă sau prin contact cu picături de salivă ale pacienţilor infectaţi. Perioada infecţioasă este cu trei zile înainte de debutul bolii şi încă patru zile după aceea. Perioada de incubaţie a oreionului este de 14-18 zile.

Virusul urlian afectează glandele salivare şi uneori meningele, pancreasul, testiculele sau ovarele.

Simptomele oreionului

Boala debutează cu o serie de simptome prodromale nespecifice: dureri musculare, lipsa poftei de mâncare, stare generală de rău, dureri de cap şi febră uşoară.

Parotidita (inflamaţia glandelor salivare), care se manifestă prin apariţia unei umflături în spatele urechii, este simptomul caracteristic oreionului. Poate fi unilaterală sau bilaterală şi pot fi afectate glandele salivare unice sau multiple. Parotidita apare în primele două zile şi se remarcă mai întâi ca durere de ureche, apoi apare umflătura.

Complicaţiile oreionului

Oreionul este mai mult decât o boală a copilăriei. Boala se poate solda cu complicaţii, cele mai severe fiind meningita aseptică (este cea mai frecventă meningită cu lichid clar la copil) şi surditatea neurosenzorială la copii, cu afectarea pe viaţă a auzului.

Cea mai frecventă complicaţie la băieţi, după pubertate, este orhita (inflamaţia testiculelor), care apare la peste 50% din pacienţi. Inflamaţia testiculelor este bilaterală în aproximativ 30% din cazuri. Debutul este brusc, cu mărirea în volum a testiculelor, sensibilitate, greaţă, vărsături, febră. Aproximativ 50% din cei afectaţi pot rămâne cu un anumit grad de atrofie a testiculelor, dar sterilitatea este rară.

Şi la fete, dar într-o proporţie de doar 5%, pot să apară complicaţii la nivelul ovarelor. Inflamaţia ovarelor se numeşte oophorita şi uneori poate mima apendicita. Nu există nicio relaţie cu afectarea fertilităţii.

Cum pot fi protejaţi copiii

Singura metodă de prevenire a oreionului este vaccinarea.

În prezent este disponibil un vaccin combinat rujeolă-oreion-rubeolă, care se administrează gratuit în schema naţională de imunizare. Prima doză de vaccin se administează copiilor la vârsta de 12 luni, iar a doua doză la vârsta de 7 ani.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările