Alergia la arahide, declanşată mai ales de alunele coapte la temperaturi înalte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte răspândită, alergia la arahide reprezintă una dintre cele mai severe forme de sensibilitate alimentară. Cercetătorii britanici au descoperit că reacţia alergică e provocată mai ales de alunele coapte înainte de consum, cele crude având un efect foate mic asupra sistemului imunitar.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au efectuat mai multe teste pe şoareci şi au descoperit că animalele hrănite cu alune coapte au prezentat un răspuns al sistemului imunitar care indica o alergie, în timp ce cobaii care au primit arahide crude nu au avut niciun simptom sau reacţiile alergice au fost foarte puţin intense, informează Mediafax.

Potrivit statisticilor medicale, unul din 50 de copii suferă de reacţii alergice la arahide, aceasta fiind una dintre cele mai răspândite şi severe forme de sensibilitate alimentară, existând şi cazuri în care viaţa poate fi pusă în pericol, din cauza şocului anafilactic.

Specialiştii au arătată că în cadrul studiului, efectul proteinelor de arahide asupra organismului cobailor era identic, fie că proteinele erau ingerate, fie că erau aplicate pe piele.

Este pentru prima dată când se descoperă un factor declanşant al alergiei la arahide, afirmă cercetătorul Quentin Sattentau. Descoperirea explică, într-o oarecare măsură, de ce incidenţa alergiilor la arahide este atât de ridicată în Occident, spre deosebire de Orientul Îndepărtat, unde arahidele sunt consumate crude, fierte sau prăjite în ulei.

Oamenii de ştiinţă cred că procedura de coacere uscată a arahidelor, care implică atingerea de temperaturi foarte înalte, duce la schimbarea compoziţiei chimice a alunelor într-un mod care face organismul să aibă reacţii specifice alergiilor.

Studiul cercetătorilor de la Universitatea Oxford a fost publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite