Al doilea val al pandemiei se extinde în Europa. Farmaciile din Franţa fac tot mai multe teste serologice rapide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Test TROD
Test TROD

Mai multe state din Europa se confruntă cu o nouă creştre a numărului de infectări cu noul coronavirus. În acest context, farmaciile din Franţa au fost autorizate să efectueze teste de orientare rapidă de diagnostic (TROD) care permit să afle, în câteva minute, dacă au fost produşi anticorpi împotriva noului coronavirus.

„În mod excepţional (…) farmaciştii (…) pot efectua teste de orientare rapidă a diagnosticului pentru detectarea anticorpilor împotriva SARS-CoV-2”, indică textul decretului  publicat în Jurnalul Oficial., care este „aplicabil până la 30 octombrie”.

Testele serologice TROD constau în prelevarea unei picături de sânge prin înţeparea pielii, de obicei la vârful degetului, apoi punerea ei în contact cu un reactiv. Rezultatul apare în câteva minute. Până acum, acestea nu puteau fi efectuate decât de un laborator de analize medicale.

Un test TROD pozitiv înseamnă că aţi fost expus la virus şi aţi dezvoltat (sau în curs de dezvoltare) un răspuns imun. Un rezultat pozitiv trebuie confirmat într-un laborator biologic printr-un test de sânge şi un examen de laborator pentru a verifica realitatea răspunsului imun şi, eventual, printr-un test virologic (RT-PCR) pentru a verifica dacă virusul este încă prezent în organism şi, prin urmare, dacă există sau nu riscul de a infecta alte persoane.

Ministerul Sănătăţii a publicat o listă a celor 51 de teste autorizate. Unele detectează doar anticorpi IgG (pentru imunoglobuline G), care se formează la cel puţin 14 zile după ce au fost în contact cu virusul, în timp ce alţii indică şi prezenţa IgM (imunoglobuline M), care poate fi detectaţi la aproximativ o săptămână după infectare.

Pentru aproximativ 20 de euro, această tehnică de eşantionare poate detecta dacă o persoană a fost infectată cu Covid-19 în urmă cu trei săptămâni sau mai mult. Uşor accesibil, cu toate acestea, pune întrebări cu privire la eficacitatea sa în combaterea răspândirii virusului.

Trod detectează anticorpi doar dacă ai avut boala acum trei sau mai multe săptămâni. Dacă cineva v-a transmis virusul săptămâna trecută la plajă, nu puteţi afla cu acest test.

În schimb, un rezultat pozitiv nu indică faptul că sunteţi imun la virus. Studiul ştiinţific nu susţine concluzia unei posibile imunităţi şi studiile par să arate că boala poate fi contractată de mai multe ori de aceeaşi persoană.

Franţa a înregistrat cel mai mare număr de noi infectări COVID-19 din ultimele două luni – 1.695 de cazuri, transmite BBC. Cu mai mult de 30.000 de decese, Franţa are al treilea cel mai mare bilanţ al victimelor din Europa, după Marea Britanie şi Italia.

Oraşul Toulouse a introdus deja noi reguli, printre care şi purtarea obligatorie a măştii de protecţie pe cele mai aglomerate străzi, iar Parisul şi alte oraşe urmează să introducă, de asemenea, astfel de măsuri.

Iar Franţa nu est singura ţară din Europa care se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri zilnice. Al doilea val al pandemiei se lărgeşte, cu efecte serioase în Europa. 

Germania înregistrează peste 1.000 de cazuri noi, cel mai mare număr în ultimele trei luni 

Germania a înregistrat joi cel mai mare număr de cazuri noi de infecţii zilnice cu coronavirus în ultimele trei luni, a anunţat institutul de boli infecţioase al guvernului, citat de dpa.

Institutul Robert Koch (RKI) a înregistrat 1.045 de noi infecţii în ultimele 24 de ore, pentru prima dată după 7 mai când numărul a depăşit 1.000.

Cazurile zilnice în Germania au început apoi să scadă, dar au crescut din nou de la sfârşitul lunii iulie.

Vârful de până acum al epidemiei a fost la începutul lunii aprilie, când Germania a înregistrat peste 6.000 de cazuri pe zi.

RKI a confirmat până în prezent cel puţin 213.067 de cazuri în Germania şi 9.175 de decese asociate.

Epidemia actuală nu se datorează unor focare localizate, aşa cum a fost cazul la un abator din landul de vest Renania de Nord-Westfalia la jumătatea lunii iunie.

Cazurile sunt mai degrabă în creştere treptată peste tot, în timp ce experţii se tem că aceasta face mai dificil să fie limitate prin restricţii regionale.

Şcolile din 16 landuri ale Germaniei urmează să se redeschidă săptămâna următoare.

Ministrul sănătăţii Jens Spahn urmează să prezinte o actualizare cu privire la strategia guvernului într-o conferinţă de presă ce va avea loc joi mai târziu.

Cea mai recentă rată de reproducere, sau valoarea R, care măsoară capacitatea bolii de a se răspândi, a fost de 0,9, în scădere de la 1,02, ceea ce înseamnă că o persoană infectată infectează aproximativ o altă persoană.

Rata are un decalaj de timp de aproximativ 10 zile. RKI a subliniat că, pentru ca epidemia să dispară, rata trebuie să rămână sub 1. 

Germania a pus oraşul belgian Anvers şi provincia sa pe lista zonelor de risc. La rândul ei, Belgia a pus eticheta portocalie (zone de risc) unor noi regiuni din Franţa şi Spania, iar întreaga regiune a oraşului Vukovar, din Croaţia, este marcată acum cu roşu, ca fiind interzisă cetăţenilor belgieni. Întreaga hartă a Europei seamănă iarăşi cu un puzzle care stârneşte multă confuzie printre cetăţenii în vacanţă sau în deplasare.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite