Ajutoare naturale în caz de rinită alergică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că se manifestă doar primăvara şi toamna, fie că te necăjeşte tot timpul anului, rinita alergică poate fi ţinută sub control cu ajutorul plantelor.

Boala se manifestă prin strănuturi repetate, prin înroşirea ochilor şi prin înfundarea nasului în faza de debut. Apoi, pe măsură ce afecţiunea se agravează, secreţiile devin purulente şi apar şi alte complicaţii, mai ales febra şi durerile de cap.

Muşeţelul uşurează respiraţia

Infuzia din flori de muşeţel, preparată din două linguriţe de plantă la 200 ml de apă clocotită, ­este recomandată persoanelor cu rinită datorită proprietăţilor antiinflamatoare. Se beau câte 2-3 căni pe zi. Specialiştii spun că, pentru un efect maxim, se pulverizează în camera de dormit apă obţinută din flori de muşeţel, excluzându-se codiţele şi receptaculul. Astfel, se fixează mai bine la nivelul aparatului respirator substanţa activă din florile de muşeţel, numită azulen. De asemenea, băile de abur cu decoct de muşeţel desfundă nasul şi uşurează respiraţia.

Urzica fluidizează secreţiile

Curele cu ceai de urzică sunt indicate bolnavilor de febra fânului, cum mai este numită rinita alergică, datorită capacităţii plantei de a combate spasmele de la nivelul aparatului respirator, ce apar la contactul cu alergenii. Se beau câte trei căni de infuzie pe zi, în cure de câte o lună, primăvara şi toamna. Mai mult, frunzele de urzică fluidizează secreţiile bronşice, spun specialiştii.

Trei-fraţi-­pătaţi, timp de şase săptămâni

Fitoterapeuţii recomandă bolnavilor de rinită alergică o cură cu ceai preparat din trei-fraţi-pătaţi, care trebuie să dureze cel puţin şase săptămâni. În acest interval, se beau câte trei căni de infuzie pe zi, pentru a alunga senzaţia de sufocare, de mâncărime a nasului şi a pielii sau strănutul. Ceaiul se prepară din două linguriţe de plantă uscată la o cană de apă clocotită.

Cimbrişorul are efect calmant

Cimbrişorul are o puternică acţiune expectorantă şi de aceea ­este indicat în tratamentul rinitei alergice, dar şi al tusei convulsive şi al bronşitei. Pentru a spori efectul calmant, în compoziţia ceaiului se adaugă, în părţi egale, frunze de pătlagină, de potbal, flori de nalbă şi rădăcină de ciuboţica-cucului. Infuzia se prepară dintr-o lingură de amestec de plante şi ­dintr-o cană de apă clocotită. Din acest ceai concentrat se iau câte trei linguri pe zi.

Eficienţă: Consumaţi câte trei căni de decoct de ţelină pe zi, pentru calmarea crizelor de rinită alergică.

Sirop pentru dificultăţi respiratorii: De trei ori pe zi, se consumă câte o lingură de sirop care uşurează respiraţia. Acesta se prepară din 500 g de suc de varză roşie, 3 g de şofran şi 500 g de miere. Ingredientele se fierb până ce se obţine un sirop vâscos.

Din luna aprilie şi până în decembrie se bea, de două ori pe zi, un amestec preparat din câte două linguri de miere şi de oţet.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie, competenţă în apifitoterapie

image

În caz de rinită alergică sunt indicate extracte gemoterapice precum cel din muguri de coacăz negru combinat cu extract din muguri de mesteacăn sau de carpen. Se administrează după indicaţia fitoterapeutului. Cura durează două luni. De asemenea, este eficient un amestec de păpădie, mesteacăn, urzică, trei-fraţi-pătaţi, soc, coada-şoricelului, brusture, ienupăr şi frasin, în părţi egale. Se beau câte două-trei căni pe zi. De asemenea, Bettarax (conţine un amestec de plante) are efect depurativ şi detoxifiant.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite