Agresivitatea fetiţelor, cauzată de o chimicală din obiectele de plastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fetiţele cu vârste de trei ani sunt mai agresive dacă mama a înregistrat niveluri mari de BFA în timpul sarcinii
Fetiţele cu vârste de trei ani sunt mai agresive dacă mama a înregistrat niveluri mari de BFA în timpul sarcinii

O substanţă chimică folosită pentru a întări plasticul cauzează modificări de comportament la fete cu vârste mai mici de trei ani. Chimicala ajunge în organismul copiilor pe când se află încă în uterul mamei, care mănâncă produse împachetate în plastic.

O cercetare efectuată de Şcoala de Sănătătate Publică din cadrul Universităţii americane Harvard arată că agresivitatea şi hiperactivitatea prezentă la fetele cu vârste de aproximativ trei ani este cauzată de nivelul ridicat de bisfenol de tip A (BFA), substanţă chimică folosită pentru a întări plasticul.

Citeşte şi:
7 moduri în care se transformă corpul bărbatului după ce devine tată

BFA-ul pătrunde în organismul micuţele încă de când acestea se află în uterul mamei, care mănâncă produse ambalate în plastic, în timpul celor nouă luni de sarcină.

Potrivit jurnalului de specialitate "Pediatrics", în care a fost publicată cercetarea, reacţiile violente ale fetelor sunt cauzate de chimicala BFA care interferează cu hormonii feminini.

Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că substanţa, chiar şi în doze mici, duce la modificări ale comportamentului şi ale fertilităţii.

Cercetătorii de la Harvard au descoperit că fetele cu vârste de aproximativ trei ani, ale căror mame au prezentat niveluri ridicate de BFA în timpul sarcinii, sunt hiperactive, agresive şi chiar depresive.

Bisfenolul de tip A se găseşte în aproape toate produsele din plastic, de la carcase pentru CD-uri, la biberoane, la furculiţe şi la linguriţe pentru copii. Astfel, dincolo de aportul de BFA din timpul sarcinii, copiii sunt expuşi acestei substanţe prin tacâmurile folosite pentru hrănirea lor.

BFA este o chimicală foarte controversată în lumea cercetării. În timp ce unele studii infirmă posibilele efecte adverse, altele au găsit substanţa responsabilă de apariţia cancerului de sân, a insuficienţei hepatice, a obezităţii şi a diabetului.

În ciuda părerilor împărţite privind bisfanolul de tip A, anul trecut, Danemarca a interzis folosirea substanţei în producţia obiectelor din plastic. Statului danez i s-au alăturat, ulterior, şi Canada şi unele state federale din SUA.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite