Agitaţia copiilor poate fi semn de boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii români susţin că tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie (ADHD), o afecţiune determinată genetic care constă în comportament impulsiv şi lipsa de atenţie, este subdiagnosticată în România.

Potrivit profesorului doctor Voica Foişoreanu de la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş, în ţările europene între 3 şi 7% din şcolari suferă de această tulburare dar, în România, specialiştii estimează că procentul ar fi dublu.

La adult poate da probleme psihice

În plus, psihiatrii atenţionează medicii pediatri şi medicii de familie că simptomele de ADHD nu trebuie ignorate, iar copiii respectivi trebuie direcţionaţi către specialiştii psihologi şi psihiatri pentru teste specifice.  Dacă nu sunt trataţi corespunzător, copiii cu ADHD riscă rezultate şcolare slabe din cauza lipsei de concentrare şi pot dezvolta după adolescenţă tulburări psihice precum depresia, anxietatea, tulburarea bipolară şi cea borderline.

„Educaţia comportamentală este prima opţiune de tratament, fiindcă s-a dovedit că produce modificări similare medicamentelor", a mai spus prof. dr. Voica Foişoreanu. Medicaţia este recomandată, în general, la vârsta şcolară şi se administrează o singură dată pe zi, de preferinţă dimineaţa.

Cu ajutorul medicamentelor se atenuează simptomele ADHD-ului prin echilibrarea monoaminelor din creier, neurotransmiţători secretaţi în cantităţi anormale în cazul copiilor cu această tulburare. Deşi se atenuează sub tratament, se estimează că 60% din copiii cu ADHD au această tulburare şi la vârstă adultă.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite