Pastila anti-COVID a Merck este eficientă. Experţii o vor evalua, după ce au fost identificate mai multe riscuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Pastila experimentală împotriva COVID-19 „paxlovid” a laboratorului farmaceutic american Merck este eficientă, anunţă vineri Agenţia americană a medicamentului (FDA), care precizează că urmează să ceară avizul unor experţi externi cu privire la riscul unor malformaţii congenitale şi altor probleme în cazul femeilor însărcinate, relatează The Associated Press.

FDA a făcut acest anunţ înaintea unei reuniuni publice, prevăzută săptămâna viitoare, în care mai mulţi experţi vor analiza siguranţa şi eficienţa pastilei. Agenţia nu are obligaţia să urmeze avizul acestui grup.

Cercetătorii de la FDA au anunţat că au identificat mai multe riscuri - inclusiv o toxicitate şi malformaţii congenitale, acuzând astfel Merck de faptul că a colectat mult mai puţine date despre siguranţa globală decât în cazul altor terapii împotriva COVID-19.

Toate medicamentele împotriva COVID-19 disponibile în prezent sunt administrate injectabil sau intravenos - ceea ce limitează folosirea acestora. Medicamentul Merck, în cazul în care va fi autorizat, urmează să fie primul medicament pe care bolnavii de COVID-19 şi-l pot administra acasă, în vederea unei ameliorări a simptomelor şi pentru accelerarea vindecării.mMedicamentul a fost autorizat deja, în regim de urgenţă, în Regatul Unit.

În contextul unei reintensificări a pandemiei COVID-19 în Statele Unite, autorităţile de reglementare ar urma să dea undă verde medicamentului Merck, considerat o nouă „armă” în vederea unei scăderi a presiunii asupra spitalelor.

În urma examinării, FDA urmează să stabilească dacă medicamentul poate fi prescris. Agenţia urmează să ceară unor experţi independenţi să spună dacă beneficiile tratamentului sunt mai importante decât efectele secundare şi dacă este necesară o restricţionare a acestuia în cazul femeilor însărcinate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite