Află cum ajută creierul colesterolul “bun”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un stil de viaţă sedentar duce la creşterea nivelului colesterolului "rău" din sânge
Un stil de viaţă sedentar duce la creşterea nivelului colesterolului "rău" din sânge

Colesterolul "bun", format din lipoproteine cu densitate înaltă (HDL), împiedică depunerea grăsimilor pe artere. Cercetătorii de la Harvard au descoperit că acesta aduce mult mai multe beneficii decât se ştia până în prezent, colesterolul HDL contribuind la prevenirea accidentului vascular cerebral şi a demenţei.

Lipoproteinele cu densitate înaltă ajută la transportarea colesterolului din sânge către ficat, unde este descompus. Din acest motiv, a avea HDL-ul crescut este chiar benefic pentru organism, comparativ cu "fratele său vitreg", colesterolul „rău" (LDL), care favorizează bolile cardiovasculare dacă se găseşte în cantităţi mari în sânge.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea americană Harvard au descoperit recent că acest colesterol "bun" ajută şi creierul în prevenirea accidentului vascular cerebral şi a demenţei.

În urma unei analize a datelor obţinute de la "Vitamin Intervention for Stroke Prevention", specialiştii au constatat că persoanele cu HDL crescut au mai multe şanse de recuperare deplină după un atac cerebral minor sau mediu. Alte studii arată că oamenii cu niveluri scăzute ale colesterolului "bun" sunt mai predispuse la mai multe probleme cerebrale.

Potrivit Universităţii Harvard, există o asociere între HDL şi demenţă. "Asta nu înseamnă că un nivel mai mic al colesterolului HDL cauzează demenţă. Există, totuşi, dovezi care indică faptul că HDL-ul împiedică dezvoltarea plăcilor cu acumulare de beta-amiloid, considerate a fi principala cauză a maladiei Alzheimer".

Stilul de viaţă influenţează puternic balanţa dintre colesterolul "bun" şi cel "rău". Pentru a avea un nivel al HDL-ului mai crescut şi pentru scăderea "grăsimii rele" LDL sunt recomandate exerciţiile fizice zilnice, menţinerea unei greutăţi normale raportate la înălţime şi un regim alimentar bazat mai mult pe fructe, pe legume, pe lactate degresate şi pe cărnuri slabe.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite