Afecţiunile respiratorii sunt frecvente şi vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă şi cele care au sistemul imunitar slăbit prezintă sensibilitate respiratorie şi în acest sezon. Folosirea incorectă a aparatelor de aer condiţionat şi scăldatul în piscine sunt factori care favorizează apariţia virozelor.

Durerile de gât, de cap, febra, nasul înfundat, tusea şi strănutul sunt simptome specifice răcelii. Pe timp de vară, riscurile de apariţie a răcelilor sunt mai reduse comparativ cu sezonul rece, deoarece expunerea controlată la soare şi includerea în alimentaţie a fructelor şi a legumelor proaspete, bogate în vitamine şi în minerale, cresc imunitatea organismului. Însă, pentru a ne răcori pe timp de caniculă, recurgem la lucruri care favorizează apariţia răcelii de sezon.

Printre vinovaţi se numără folosirea frecventă şi incorectă a aerului condiţionat. Schimbările bruşte de temperatură care apar din cauza trecerii de la căldura de afară într-o încăpere cu aer condiţionat afectează serios aparatul respirator şi scad imunitatea, făcându-ne vulnerabili în faţa virozelor.

„Din cauza utilizării incorecte a aparatelor de aer condiţionat apar sau se exacerbează simptome de tip rinitic (nas înfundat sau rinoree), strănut, durere în gât, senzaţia de nod în gât şi durerile de cap. Apare o tuse uscată, uneori însoţită de un şuierat sau de un fluierat şi de senzaţia de gât uscat. În cazul expunerii prelungite la aer rece, în condiţiile unui organism slăbit ori în cazul asocierii unor factori iritanţi sau unor boli (astm bronşic, bronhopneumopatie cronică obstructivă, rino-sinuzită cronică), pot apărea suprainfecţii bacteriene care conduc la bronşită sau chiar la pneumonie", explică medicul specialist pneumolog Magda Ciobanu de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti.

În plus, specialiştii atrag atenţia şi asupra filtrelor de la aparatele de aer condiţionat, care, odată cu aerul rece, răspândesc şi bacterii şi virusuri. De aceea, ele trebuie curăţate sau schimbate periodic. În plus, pentru a preveni şocul termic, diferenţa de temperatură dintre mediul exterior şi cea din încăpere nu trebuie să depăşească 5 grade Celsius.

Evitaţi consumul de lichide reci!

Pentru prevenirea răcelilor de sezon, se recomandă evitarea aglomeraţiilor, cum sunt ştrandurile şi piscinele, de către persoanele cu probleme de imunitate, deoarece virusul se transmite pe cale aeriană.

Un alt aspect asupra căruia atrag atenţia specialiştii este dat de consumul băuturilor reci, care cauzează inflamarea amigdalelor şi le perturbă rolul de protecţie a organismului în faţa microbilor.

De asemenea, consumul lichidelor reci cauzează vasoconstricţie (îngustarea vaselor de sânge, prin contracţia musculaturii), scăzând aportul de sânge, ceea ce face ca oxigenarea căilor respiratorii să fie deficitară şi să devenim sensibili în faţa răcelilor. În plus, băuturile reci nu ne ajută să ne răcorim decât pe moment.

În ce constă tratamentul

De la caz la caz, simptomele răcelii pot persista între trei şi şapte zile. „Inflamaţia mucoasei respiratorii se manifestă prin strănut, secreţie nazală, dureri în gât, dureri de cap, tuse, febră. Sunt indicate administrarea de antitermice, antialgice şi de antiseptice orale şi un consum ridicat de lichide, dar şi de fructe şi de legume. Antibioticele sau antiviralele, în cazul virozelor, se administrează numai la recomandarea medicului", atrage atenţia medicul de familie Alina Constantin.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite