Aerul poluat, la fel de nociv pentru inimă ca şi fumul de ţigară

Aerul poluat, la fel de nociv pentru inimă ca şi fumul de ţigară

Poluarea aerului, la fel de nocivă pentru inimă ca şi fumul de ţigară FOTO Shutterstock

Nivelul de poluare din aer influenţează funcţionarea inimii şi sănătatea arterelor, conduce la modificări ale tensiunii arteriale şi la formarea cheagurilor de sânge.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui studiu citat în pagina electronică a revistei „Time“, ultimele cercetări arată că expunerea la aerul poluat sporeşte riscul de infarct şi atac cerebral.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Michigan, respectiv de la Universitatea din Washington a monitorizat 5.362 de persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 82 de ani provenind din şase regiuni ale Statelor Unite.  Niciunul dintre participanţi nu suferea de boli cardiace la începutul studiului.

În prima etapă a cercetării, oamenii de ştiinţă au stabilit nivelul de poluare a aerului în fiecare dintre zonele de provenienţă ale celor incluşi în studiu. Cu ajutorul informaţiilor oferite de Agenţia de Protecţie a Mediului, au identificat sursele de poluare din apropierea locuinţelor participanţilor.

În al doilea rând, toţi cei incluşi în cercetare au fost supuşi unor investigaţii medicale, menite să depisteze eventuale afecţiuni cardiace. S-a ţinut cont de orice factor care ar fi putut influenţa studiul, precum fumatul.

În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că expunerea la un nivel ridicat de poluare conduce la rigidizarea arterelor vasculare şi la îngroşarea acestora, ceea ce antrenează pierderea elasticităţii şi formarea de cheaguri de sânge.

„Asocierea acestor descoperiri cu alte rezultate sugerează că persoanele care trăiesc în părţile mai poluate ale oraşului prezintă un risc cu 2% mai crescut de a suferi un atac cerebral, faţă de cei care trăiesc în zone mai puţin poluate“, a declarat coordonatoarea cercetării, Sara Adar.

Un alt studiu, publicat anul trecut, arată că există o legătură între expunerea  la poluare a femeilor care aşteaptă un copil şi dezvoltarea obezităţii la cel mic. Anumite substanţe prezente atât în fumul de ţigară, cât şi în emisiile poluante provenite de la autovehicule au acest impact asupra creşterii şi dezvoltării fătului.

Cercetătorii arată că, deşi cele mai multe persoane nu pot evita expunerea la poluare, pot evita, de exemplu, fumul de ţigară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările