Aerisirea saloanelor de spital previne contaminarea cu microbi periculoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deschiderea ferestrei aduce nu doar oxigen, ci şi bacterii banale, care fac concurenţă celor rezistente la tratamente.
Deschiderea ferestrei aduce nu doar oxigen, ci şi bacterii banale, care fac concurenţă celor rezistente la tratamente.

Deschiderea ferestrelor previne acumularea unor populaţii microbiene patogene, care au scăpat dezinfectării, pentru că le aduce concurenţi din „afară“.

Infecţiile dobândite în spital ar fi mai rare dacă ferestrele saloanelor s-ar deschide mai des. Potrivit microbiologului Jack Gilbert, specialist în cadrul Laboratorului Guvernamental „Argonne“ din SUA, microbii din spital devin mai patogeni şi pentru că nu au concurenţă din partea bacteriilor banale. Se întâmplă un fenomen similar celui care apare în intestin după tratamentele cu antibiotice: din cauză că bacteriile prietenoase sunt anihilate, se pot dezvolta microorganisme mult mai patogene. „Dacă deschizi fereastra şi laşi să intre germenii din exterior, fie îi vei dilua pe cei patogeni, fie nu le vei permite să se instaleze, pentru că va exista o competiţie prea mare între microogranisme pentru nutrienţi şi pentru energie“, a spus dr. Gilbert la şedinţa anuală a Asociaţiei Americane pentru Dezvoltare în Ştiinţă ţinută în Vancouver.

Un studiu realizat luna trecută la Universitatea din Oregon, Statele Unite, arată că în camerele de spital dotate cu aer condiţionat există o floră microbiană mai puţin diversă decât în cele aerisite prin deschiderea ferestrelor. Totuşi, ideea că spitalele ar fi prea curate este una extremă, consideră specialiştii. Orice bacterie, ciupercă sau virus care pătrunde în sânge şi în ţesutul steril va pune probleme organismului.

Citeşte şi: Aerisirea camerelor ne fereşte de viroze

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite