Adio, HIV? Cum văd specialiştii sfârşitul transmiterii infecţiei HIV/SIDA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o decadă în urmă, 45.000 de americani se infectau cu HIV, în fiecare an. De când Centrul pentru controlul şi prevenţia bolilor infecţioase a început să colecteze date referitoare la această maladie - în urmă cu 30 de ani – mai mult de o jumătate de milion de persoane au decedat în urma acestei boli.

Şi totuşi, astăzi, bătălia împotriva HIV intră într-o nouă etapă, potrivit statnews.com. Reprezentanţii în domeniul sănătăţii din SUA şi experţi în HIV au început să discute despre un viitor în care transmiterea virusului ar putea fi oprită. Şi viitorul, adaugă aceştia, nu va veni pe parcursul unei generaţii, ci este o chestiune de doar câţiva ani.

„Avem ştiinţa de a rezolva epidemia de SIDA“, a declarat, recent, dr. Robert Redfield, director CDC, unul dintre cercetătorii şi clinicienii cu vechime în studierea HIV. „Am investit în asta. E cazul să trecem la acţiune“.

Alţi specialişti în domeniul HIV au discutat despre această idee şi continuă să discute, în urma efectelor uimitoare pe care medicamentele împotriva HIV le-au avut, atât vizavi de supravieţuirea persoanelor bolnave, cât şi asupra traiectoriei epidemiei.

„Este cu siguranţă posibil în SUA“

„Este cu siguranţă posibil în SUA“, este de părere dr. Anthony Fauci, director al Institutului naţional de alergii şi boli infecţioase şi unul dintre cercetătorii focusaţi pe HIV/SIDA încă din primele zile ale epidemiei.

Fauci şi alţi experţi în sănătate au admis că obiectivul de a opri transmiterea virusului este unul în mare măsură teoretic, în acest moment. Întotdeauna vor exista noi cazuri de infecţie cu HIV, iar barierele în calea tratării cazurilor existente rămân semnificative. În SUA, există încă circa 40.000 de persoane care contractează virusul, în fiecare an.

Dr. Fauci admite că „trăim într-o lume reală şi nu într-una teoretică“. Dar „dacă punem în practică toate instrumentele pe care le avem şi dacă, teoretic, conceptual, putem să îi tratăm pe toţi cei care suferă de HIV cu medicamente antiretrovirale, astfel încât aceştia să nu transmită infecţia nimănui, atunci, teoretic, putem opri epidemia chiar de mâine“.

În absenţa unui vaccin eficient împotriva maladiei - şi chiar în prezenţa unuia – expedierea epidemiei globale de HIV/SIDA în cărţile de istorie ar fi imposibilă. În ciuda deceniilor de cercetări în speranţa găsirii unui vaccin, acest obiectiv a rămas încă neatins.

Dar, chiar şi fără vaccin, experţii consideră că transmiterea ar putea fi oprită în mare măsură în această ţară – un obiectiv care, în urmă cu câţiva ani ar fi fost de neconceput.

În luna martie, Redfield a declarat personalului CDC că, în opinia lui, transmiterea HIV în SUA ar putea fi oprită în următorii trei până la şapte ani.  Realizarea acestui vis se fundamentează pe faptul că, dacă este luat în mod corect, tratamentul antiretroviral actual care este puternic şi eficient, cantitatea de virus din organism se poate reduce până la niveluri nedetectabile. Persoanele care ajung la acest stadiu numit supresie virală nu sunt contagioase, chiar dacă, se pare, întreţin relaţii sexuale neprotejate.

Datele din mai multe studii arată că în urma a aproape 80.000 de acte sexuale fără prezervativ care au avut loc între cupluri de homosexuali, cu status HIV discordant - unul negativ, altul pozitiv, dar cu virus suprimat – nu a apărut nicio singură infecţie nouă.

N- nedetectabil, egal netransmisibil

În lumea pacienţilor infectaţi cu HIV, această constatare a dat naştere unui nou slogan: N – adică nedetectabil, egal netransmisibil. Totuşi, pentru a maximiza beneficiile supresiei virale, persoanale infectate cu HIV trebuie să-şi cunoască statusul şi să înceapă tratamentul.  În prezent, CDC apreciază că 15% din americanii infectaţi nu ştiu că sunt HIV pozitivi.

Persoanale infectate cu HIV trebuie să fie diagnosticate, să rămână sub îngrijire medicală, să urmeze tratamentul cu antiretrovirale şi să-l ducă până când virusul devine nedetectabil, a spus Redfield.

Împletirea puterii supresiei virale cu un alt instrument – cel al profilaxiei înaintea expunerii, care presupune utilizarea medicamentelor pentru prevenirea infecţiilor la persoanele care au un risc ridicat de a contracta virusul  - creşte şansele stopării transmiterii acestuia.

Luat aşa cum trebuie, tratamentul profilactic reduce riscul de a contracta HIV de la un partener infectat cu 95%. Dacă partenerul este cu supresie virală, riscul este chiar mai redus de atât. Aceste beneficii pot fi prezente doar dacă tratamentul este urmat. Din păcate, sunt prea puţini care o fac.

În prezent, potrivit CDC, aproximativ 1,1 milioane de persoane din SUA ar trebuie să urmeze acest tratament profilactic, inclusiv bărbaţii care fac sex cu alţi bărbaţi, furnizorii de servicii sexuale, femeile transgender, o populaţie foarte expusă riscului de a contracta HIV. În fapt, circa 200.000 de persoane o fac.

În mod paradoxal, medicii poartă o parte din vină pentru acest decalaj, mai scrie aceeaşi sursă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite