Adevărul Live: Cele mai eficiente metode de renunţare la fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: Andrada Floria (jurnalist Adevărul), Diana Vasiliu (fostă fumătoare), medicul pneumolog Magdalena Ciobanu şi  psihoterapeutul Bogdana Bursuc la Adevărul LIVE
De la stânga la dreapta: Andrada Floria (jurnalist Adevărul), Diana Vasiliu (fostă fumătoare), medicul pneumolog Magdalena Ciobanu şi  psihoterapeutul Bogdana Bursuc la Adevărul LIVE

Sunt tot mai mulţi românii care vor să se lase de fumat, dacă nu de teama efectelor nefaste asupra sănătăţii, atunci din cauza lipsei banilor. Dar le este foarte greu. La Adevărul Live, de la ora 11.00, discutăm cu specialiştii despre cele mai bune soluţii pentru a face acest pas fără păreri de rău şi fără efecte adverse.

Cât de eficiente şi de sănătoase sunt ţigările electronice, cât de adevărat este că renunţarea la fumat este egală cu îngrăşarea şi cât de eficiente sunt mesajele de pe pachetele de ţigări? La toate aceste întrebări şi la cele pe care le veţi adresa chiar voi vor răspunde medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonatoarea Programului „Stop Fumat“, psihoterapeutul Bogdana Bursuc şi Diana Vasiliu, fostă fumătoare şi terapeută Allen Carr România. 

Cele mai importante declaraţii

„Cu toţii suntem foarte preocupaţi de sănătate, iar starea de sănătate ne dă foarte mult de furcă. În ultimul timp, oamenii trăiesc din ce în ce mai sănătos. De asemenea, sunt foarte multe persoane care îşi doresc să se lase de fumat, şi nu vorbim strict de bătrâni: şi tinerii îşi doresc să se lase de fumat, stările de oboseală fiind asociate cu fumatul”, a declarat psihologul Bogdana Bursuc de la Mind Institute. 

Psihoterapeutul Bogdana Bursuc

 psihoterapeutul Bogdana Bursuc la Adevărul LIVE

Aceasta a precizat că lipsa banilor este un alt motiv pentru care tinerii vor să renunţe la acest obicei, în timp ce părinţii fac asta pentru copii. 

„Sunt unii care vor să scadă numărul de ţigări, încep să facă diverse gesturi care ne arată că vor să renunţe la acest viciu”, a completat psihologul. 

În opinia medicului Magda Ciobanu, medicamentele nu pot convinge oamenii să se lase de fumat, dar ele se adresează strict celor care nu pot să renunţe la acest viciu. 

„Oamenii îşi fac reproşuri, deşi nu ar trebui. Vorbim de fapt de o boală - dependenţa de nicotină. Oamenii au început să înţeleagă că medicamentele îi pot ajuta”, a explicat coordonatoarea Stop Fumat. 

Cele mai eficiente metode de renunţare la fumat 

Aceasta a completat că fondurile pentru programul pe care l-a coordonat au fost tăiate, astfel că nu au fost oferite medicamente gratuite fumătorilor. 

„În schimb, au primit consiliere de la medici, care i-au şi monitorizat, ori monitorizarea este foarte importantă în acest proces”, a mai spus doctorul Ciobanu. 

Spre exemplu, aceasta a precizat că tratamentul cu medicamente durează trei luni. „Dacă oamenii îl iau doar două-trei săptămâni automat că se reapucă de fumat”, a adăugat Magda Ciobanu. 

medicul pneumolog Magdalena Ciobanu

Medicul pneumolog Magdalena Ciobanu

Legat de simptomele de sevraj, acestea trec repede, spun specialiştii. 

Cel mai frecvent înlocuitor pentru fumat este mâncarea

Recent a fost făcut un studiu care a arătat că cei care se lasă de fumat se pot îngrăşa între două şi patru kilograme, iar cei care depăşesc pragul de patru kilograme au înlocuit fumatul cu junk-food. De asemenea, există şi o a treia categorie, în care intră oamenii care slăbesc de la fumat şi care şi-au schimbat complet metabolismul. Tot în această a treia categorie intră oamenii care au început să facă mişcare - urcă scări, merg pe jos mai mult. 

„Metoda Allen Carr se bazează exclusiv pe partea psihologică. Noi considerăm că această capcană e formată din 10% componentă fizică şi 90% componentă psihică. Practic, oamenii consideră că atunci când se lasă de fumat, lasă în urmă un prieten. Trebuie să conştientizăm că dacă ne lăsăm de fumat nu pierdem un prieten drag, ci scăpăm de duşman. Dacă lucrurile se întâmplă conştient, e o capcană în care am căzut cu toţii. Eu am fost fumătoare 11 ani de zile, dar în momentul în care am înţeles din ce am scăpat, am fost extrem de fericită în noua ipostază. Este o închisoare foarte greu de tolerat”, a explicat Diana Vasiliu, fostă fumătoare şi terapeută Allen Carr România. 

Aceasta a explicat că oamenii sunt conştienţi de efectele nocive ale fumatului. „În mintea lor se declanşează un mecanism de autoapărare. Când ne uităm cu limpezime la cum stau lucrurile, ideea e să îţi doreşti să scapi de fumat. Omul trebuie singur să îşi dorească să facă acest pas”, a spus Vasiliu. 

„În esenţă, primul pas este să îşi dorească, pasul următor fiind căutarea unor soluţii. În momentul în care găseşte forma de terapie optimă, începe un proces de gândire-răzgândire. Trece timp până când o persoană chiar decide să se lase de fumat. Dacă e silită de la spate, totul e complet greşit”, a declarat Vasiliu.

Diana Vasiliu la Adevarul live

Diana Vasiliu, fostă fumătoare şi terapeută Allen Carr România

Din punct de vedere biologic şi psihologic, există o singură cale prin care o persoană se poate lăsa de fumat pe termen lung. „Sunt de acord cu doamna Vasiliu. Eu ca medic iau fumătorul din momentul în care este convins că are nişte probleme fizice. Se face o schimbare majoră în viaţă, ca şi cum ai schimba locul de muncă, sau ca şi cum ai ieşi dintr-o relaţie”, a explicat pneumologul Magda Ciobanu.

„Este vorba de un proces al renunţării la fumat. Trebuie să înţelegem că fumatul nu ţine de voinţă. Dependenţa de nicotină este o suferinţă de sănătate şi inclusiv de sănătate mintală. Fumatul e vândut ca un comportament benefic, te calmează, te relaxează. Marea neşansă este că în momentul în care încerci, ai o doză de dopamină, căreia îi simţi efectele. Şi logica e următoarea: dacă ai beneficii, continui. Astfel, avem nevoie de timp în care să ne schimbăm modul de gândire. Noi nu putem schimba prin magie modul unei persoane de a gândi”, a precizat psihologul Bogdana Bursuc. 

 „Noi suntem o specie coerentă, cam ce gândim aia facem. Trebuie să gândim de fumat, pentru a ne lăsa. Interviul motivaţional merge pe ce reprezintă din punct de vedere psihologic motivaţia. În primul rând, trebuie să existe un beneficiu, iar doi, să fiu capabil să fac lucrul respectiv”, a punctat Bogdana Bursuc.

În programul naţional, partea psihologică se referă la terapia comportamental-cognitivă. „Dependenţa fizică există, dar sunt grade diferite. Există un instrument validat, pe o scară de la 1 la 10, 1 fiind dependenţă minoră, 10 însemnând dependenţă severă. Dacă nu ar exista nicotina care să te facă să te simţi bine, oamenii nu ar fuma, senzaţia de stare de bine e dată de nicotină”, a explicat Magda Ciobanu. 

„Dependenţa de nicotină există, pentru că altfel oamenii nu ar fuma, dar intensitatea ei variază de la un om la altul. Si atunci, suferinţa fizică variază de la unul la altul. Dacă unii nu au niciun fel de probleme fizice, alţii au”, a explicat Magda Ciobanu. 

La rândul său, Diana Vasiliu a explicat că obişnuia să fumeze trei pachete de ţigări pe zi. „Pe mine mă liniştea să am ţigări la mine. În metoda Allen Carr ne imaginăm că avem un monstru de nicotină la noi. Ulterior, oamenii intră în panică. Am avut în sesiune chiar şi fumători ocazionali, cărora le-a venit foarte greu să se lase de fumat, tocmai pentru că acolo sunt şi mai multe iluzii. Pentru aceştia este uneori mai greu să se lase de fumat. Trebuie să înţelegem că este un drog. Nu ştiu dacă vreun alt produs a mai fost promovat cu atâta ardoare ca tutunul”, a spus ea. 

„Ţigara a devenit şi armă de seducţie în filme, ţigara fiind un element sexual în unele filme. Noi am crescut într-o generaţie în care se fuma lângă copii, nu exista informaţie”, a adăugat Diana Vasiliu. 

„Sunt foarte multe femei care numai modele nu sunt şi care fumează. Datele arată că mai ales femeile încearcă să cumpere ţigări colorate, subţiri. De fapt, la nivel mondial, femeile sunt adevăratul target al companiilor producătoare de tutun”, a mai spus Vasiliu. 

Cât de nocive sunt ţigările light

Psihologul Bogdana Bursuc a adus în discuţie ţigările light. „Foarte mulţi pacienţi susţin că fumează ţigări slim. Ţigările light sunt de fapt tot o formă de marketing a unui produs care are tot la fel de multe efecte negative ca ţigările normale”, a precizat reprezentanta Mind Institute.

 Mesajul pe care ar trebui să îl primească fumătorii care aleg ţigări light e că deja se orientează spre renunţarea la fumat. „În aceeaşi categorie trebuie introdusă şi ţigara electronică. Numai că în loc să fumezi ţigări normale, foloseşti o alternativă la fel de nocivă”, a explicat doctorul Magda Ciobanu.

Sunt mai puţin de 10 ani în care aceste produse se comercializează şi nu este suficient timp pentru a vedea care sunt efectele. Utilizatorii de ţigări sesizează însă efectele. 

Pe lângă ţigara electronică, mai sunt ţigări medicale. „Încercăm să le explicăm oamenilor că nu trebuie să funcţionezi cu ţigară şi cu înlocuire de altceva. În momentul în care te laşi de fumat revii la starea de dinainte, cea de echilibru. Nicotina este o otravă, este un instecticid natural foarte puternic, un drog cu o instalare foarte rapidă”, a completat şi Diana Vasiliu. 

Cât ne-ar costa tratamentul 

În opinia medicului Magda Ciobanu, niciunul dintre tratamente nu este soluţia pentru a renunţarea la fumat. „Important este ca oamenii să îşi dorească să se lase de fumat. Apelarea la psiholog îi ajută să depăşească partea de gesturi, iar medicina îi ajută să depăşească problemele fizice care apar. Medicamentele costă între 100 - 200 de lei pe cutie, practic în trei luni se plătesc maxim 500 - 600 de lei pe tratament. Atenţie, însă, aceştia nu sunt bani pe care omul îi scoate din buzunar, ci sunt bani redirecţionaţi de medicamente”, a precizat medicul.  

Psihoterapeuţii au tarife diferite, care încep de la 50 la 300 de lei, a completat Bogdana Bursuc. 

În ceea ce priveşte programul Allen Carr, acesta înseamnă 420 de lei, şi durează aproximativ 6-7 ore. Uneori, sunt oameni care se reapucă de fumat şi atunci pot să revină, în preţul plătit deja. 

Totuşi, din fondurile Ministerului Sănătăţii, s-a păstrat finanţarea pentru tel verde stop fumat. Este un telefon la care poţi să suni în acele momente în care simţi nevoia să te laşi de fumat. Numărul de tel verde se află doar pe una din pictogramele existente pe pachetele de fumat. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite