Acidul folic previne malformaţiile fătului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portocalele, sparanghelul, spanacul şi broccoli sunt surse bune de acid folic.
Portocalele, sparanghelul, spanacul şi broccoli sunt surse bune de acid folic.

Pentru a da naştere unui copil sănătos, viitoarea mămică trebuie să aibă grijă de sănătatea ei, atât înainte de a rămâne însărcinată, cât, mai ales, în timpul sarcinii. Aportul de acid folic din organism joacă un rol important în dezvoltarea normală a fătului.

Acidul folic este o vitamină - B9, care, luată cu regularitate înainte şi în timpul sarcinii,  ajută la prevenirea defectelor de tub neural - cele mai comune fiind defectele congenitale majore ale creierului copilului (cunoscute sub numele de anencefalie) şi ale coloanei vertebrale (spina bifida). Anencefalia este o malformaţie necompatibilă cu viaţa, care presupune că părţi ale creierului şi ale craniului nu se dezvoltă corect. Spina bifida este o afecţiune în care un arc vertebral este incomplet, ceea ce poate duce la unele dizabilităţi fizice severe. 

Dacă ai fost anterior gravidă cu un copil cu defect de tub neural, este posibil ca medicul care îţi urmăreşte sarcina să îţi recomande o doză mai mare de acid folic, până la 4000 mcg pe zi. Ai grijă ca doctorul să ştie bine istoricul medical şi programează o vizită la el înainte de a încerca să rămâi gravidă. 

Femeilor aflate la prima sarcină cu gemeni este posibil ca specialistul să le recomande o doză de 1000 mcg de acid folic pe zi. Cele care au diabet zaharat sunt, de asemenea, mai predispuse să aibă un copil cu defecte congenitale. 

Viaţa fătului depinde de această vitamină

În a treia săptămână de gravisarcinăditate, perioadă numită gastrulaţie, celulele specializate din partea dorsală a fătuluiîncep să fuzioneze, alcătuind tubul neural. În cazul în care regiunea anatomică nu se formează complet, apar defectele de tub neural.

„Sistemul nervos al viitorului bebeluş se formează în primele 3 luni de viaţă, din tubul neural, şi un nivel optim de acid folic previne malformaţiile congenitale ale coloanei vertebrale de tipul spinei bifida sau malformaţiile faciale precum buza de iepure sau gura de lup. De asemenea, acidul folic ajută la dezvoltarea celulelor roşii din sânge, prevenind anemia,scade riscul unor boli congenitale de inimă ale bebeluşului şi reduce riscul unei naşteri premature. Mai mult, în timpul sarcinii, deficienţa de acid folic poate duce la complicaţii precum greutate mică la naştere sau chiar avort“, spune dr. Luminiţa Alexandrescu, medic primar medicină generală.

Află pe clicksanatate.ro cum îţi dai seama că ai nevoie de acid folic!

Dezechilibrele organismului se „citesc” în sânge

Soluţii naturale pentru pielea uscată

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite