Absenţa dinţilor şi cariile, în topul problemelor dentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este bine să mergem la stomatolog  la fiecare şase luni, pentru controlul  de rutină
Este bine să mergem la stomatolog la fiecare şase luni, pentru controlul de rutină

Românii au aflat în ultimii ani de existenţa aţei dentare şi a apei de gură. Însă chiar dacă şi le achiziţionează, nu le folosesc corect, spun medicii. O îngrijire orală neadecvată  poate duce la agravarea afecţiunilor stomatologice şi, implicit, la pierderea dinţilor.

Numărul românilor care se prezintă la stomatolog este mai mare faţă de acum câţiva ani, au observat medicii. Aproape 40% din români reuşesc să treacă pragul cabinetului stomatologic o dată pe an. Însă rămâne problema din trecut: majoritatea persoanelor nu se prezintă la dentist în scop preventiv, pentru cele două controale anuale recomandate. „Încă mai există obiceiul vechi de a aştepta până la apariţia durerii. Multe persoane vin la cabinet doar atunci când calmantele nu-şi mai fac efectul, iar durerea continuă să apară", spune Liviu Gramaticescu, medic stomatolog, cabinet individual în Bucureşti.

În acest caz, şi costurile tratamentelor sunt mai ridicate. De exemplu, preţul unui control de rutină, care include şi detartraj, poate varia de la 100 la 200 de lei. În schimb, un implant dentar, inevitabil atunci când dantura n-a fost îngrijită la timp, pleacă de la 800 de lei şi poate depăşi 2.000 de lei.

„Mai sunt cazuri când pacienţii se diagnostichează singuri. Mai rău este că ajung să-şi administreze tot singuri şi medicamente, printre care şi antibiotice", atenţionează medicul Anca Pătru, de la cabinetul Glamour Dent din Bucureşti.

Cel mai recent studiu în domeniu, realizat de ISRA Center în 2011, arată că aproape jumătate din românii care se spală pe dinţi au acest obicei o singură dată pe zi, nu de două ori, cum este indicat. Veste bună însă: campaniile de informare din ultimii ani au dat rezultate, 96% din români folosesc pasta de dinţi pentru păstrarea igienei orale.

Cariile dentare sunt considerate afecţiuni

Potrivit specialiştilor de la Societatea de Stomatologie Estetică din România, cariile dentare sunt boli cronice. Netratate, aceste probleme ale dinţilor pot duce la apariţia afecţiunilor de inimă, la diabet sau la artrită reumatoidă. Cariile se transformă în abcese dentare, infecţii care pot trece uşor, pe calea sângelui, la mai multe organe. Cariile netratate sunt foarte periculoase şi în timpul sarcinii, deoarece pot cauza modificări hormonale. La rândul lor, aceste modificări pot creşte riscul de naştere prematură şi pot afecta inclusiv greutatea fătului în momentul naşterii.  

În cazul persoanelor cardiace, problemele stomatologice nerezolvate pot duce la complicaţii precum infecţii ale muşchiului inimii, afecţiune cunoscută sub numele de miocardită. Cel mai frecvent întâlnite probleme stomatologice în rândul românilor sunt: absenţa dinţilor şi cariile dentare.

„Obişnuim să nu considerăm lipsa unui dinte o problemă stomatologică, însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Putem compara dantura cu un şirag de mărgele. Dacă pierdem o singură mărgea, şiragul îşi pierde din funcţionalitate şi din frumuseţe. În cazul danturii, dinţii de lângă locul gol îşi pierd treptat poziţia, migrează, ies din os, iar noi îi solicităm mai mult, riscând să îi pierdem", spune medicul Liviu Gramaticescu. Lipsa unui dinte poate duce în timp şi la apariţia deficienţelor fizionomice şi la modificarea zâmbetului.

Îngrijire cu periuţă, pastă, apă şi apă de gură

Frecvent întâlnite la români sunt şi infecţiile gingivale, care au drept cauză periajul necorespunzător ori folosirea periuţelor dincolo de uzare. Acestea trebuie schimbate încă de la primele semne de degradare ori o dată la trei luni. În cazul unei sensibilităţi dentare, cele mai indicate sunt periuţele cu perii moi, pentru a nu leza şi mai mult gingia. Dacă nu sunt probleme dentare, poate fi aleasă şi o periuţă cu perii mai tari.

„Pentru o îngrijire orală corespunzătoare trebuie să folosim periuţa, pasta de dinţi, apa de gură, dar şi aţa dentară", spune medicul Liviu Gramaticescu. Ce spun însă studiile? Potrivit unei cercetări realizate recent de Unilever, doar 36% din români folosesc apa de gură şi doar 16% utilizează aţa dentară. Firul dentar ajută atât la menţinerea sănătăţii dinţilor, cât şi a gingiilor, îndepărtând eficient placa bacteriană. Dar trebuie folosit cel puţin o dată pe zi.

Cât priveşte apa de gură, în comerţ există mai multe variante. În timp ce apa de gură medicinală, din farmacii, se foloseşte doar la recomandarea medicului, cele care ajută la împrospătarea respiraţiei pot fi folosite zilnic.

O altă metodă de curăţare eficientă a danturii, dar şi a spaţiilor la care periuţa nu are acces, este şi duşul bucal, pentru care există aparate speciale în farmacii. Preţul lor ajunge la câteva sute de lei. În cazul duşului bucal, curăţarea se face cu ajutorul jetului puternic de apă. În funcţie de preferinţe, se poate folosi apă de gură, care ajută la menţinerea unei respiraţii proaspete pentru mai mult timp. 

"Multe persoane vin la cabinet doar atunci când calmantele nu-şi mai fac efectul, iar durerea continuă să apară.''
Liviu Gramaticescu medic stomatolog

20% din copiii de peste 2 ani au deja carii, aşa-numitele ,,carii de biberon".''

Cea mai comună boală a copilăriei

Potrivit unui studiu al Academiei Americane de Pedodonţie, caria dentară este cea mai comună boală a copilăriei, de 5 ori mai întâlnită decât astmul, de 4 ori mai frecventă decât obezitatea infantilă şi de 20 de ori mai întâlnită decât diabetul. Frecvenţa acestei probleme este cauzată, printre altele, de întârzierea vizitelor la dentist. Studiile arată că părinţii români îşi duc copilul la o primă vizită la stomatolog când deja prezintă durere dentară. Însă recomandarea stomatologilor este ca prima vizită să se facă în jurul vârstei de 1 an. Dacă se aşteaptă până la apariţia primelor probleme, experienţa poate fi traumatizantă pentru copil, fiind un bun prilej pentru a se „naşte" frica de stomatolog. Exact argumentul pe care mulţi adulţi îl folosesc pentru a evita vizitele regulate la dentist.

„Prima vizită la dentist a copilului trebuie să fie efectuată în jurul vârstei de 1 an, când dinţii copilului încep să erupă. Peste 20% din copiii mai mari de 2 ani prezintă deja carii, aşa-numitele «carii de biberon», de aceea este atât de important ca prima vizită să nu fie amânată", este de părere Dana Ivan, medic stomatolog specializat în chirurgie dentară şi în pedodonţie la Clinica Stomatologică Dentestet din Bucureşti.

La fel ca în cazul adulţilor, la copii, controlul stomatologic trebuie realizat de două ori pe an. Se previne astfel apariţia problemelor stomatologice şi se ţine sub observaţie modificarea danturii, mai exact trecerea de la dinţii de lapte la cei definitivi.   

Lecţii de ,,stomatologie", din primii ani de viaţă

Copiilor li se poate vorbi despre sănătatea dinţilor şi despre regulile de igienă orală încă din primii ani de viaţă. „Pe piaţă se pot găsi tot felul de jucării sub formă de periuţe de dinţi, care pot fi date copilului încă din primul an de viaţă. Ele ajută părintele la realizarea masajului gingival şi permit apariţia corespunzătoare a dinţilor de lapte. Periajul dentar este un reflex care se află în subconştientul nostru. Dacă suntem atenţi încă de la început şi îl facem corect, îl vom face la fel de bine tot timpul. Însă dacă îl facem greşit de la început, aşa îl vom face mereu", explică medicul Liviu Gramaticescu.

La fel de important este ca părintele să-i facă un program de igienă orală şi să se asigure că este respectat de copil. Prin puterea exemplului, cel mic se va obişnui să folosească periuţa şi pasta de dinţi precum părinţii săi.  

Pentru copii, trebuie alese periuţe şi paste de dinţi speciale. „Încă de la începutul igienizării, trebuie aleasă o periuţă cât mai colorată şi o pastă de dinţi cu un gust plăcut. Astfel, părinţii îi pot atrage mult mai uşor şi îi pot împrieteni cu regulile igienei orale", menţionează medicul Liviu Gramaticescu.

Este indicat ca părintele să aleagă împreună cu medicul stomatolog o pastă de dinţi potrivită. Pastele de dinţi pentru cei mici au o concentraţie mică de fluor, adaptată nevoilor lor. Sunt însă şi paste fără acest element, deoarece există o controversă asupra toxicităţii unei concentraţii ridicate de fluor asupra
copiilor.

"Periajul dentar este un reflex care se află în subconştientul nostru. Dacă suntem atenţi încă de la început şi îl facem corect, îl vom face la fel de bine tot timpul.''
Liviu Gramaticescu medic stomatolog

"Prima vizită la dentist a copilului trebuie să fie efectuată în jurul vârstei de 1 an, când dinţii copilului încep să erupă. ''
Dana Ivan medic stomatolog

Periajul dentar, minimum două minute

Specialiştii recomandă perierea dinţilor de cel puţin două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Fiecare periaj trebuie să dureze minimum două minute, iar periuţa trebuie ţinută la 45 de grade faţă de marginea gingivală.

O mai mare atenţie trebuie acordată ultimilor molari, care sunt de obicei acoperiţi de mai multă placă bacteriană. Periajul trebuie realizat de la gingie spre dinte, iar în zona măselelor, mişcarea trebuie efectuată în faţă şi în spate, precum şi circular.

,,Este foarte important ca periuţa şi pasta de dinţi să fie pe placul nostru. Dacă nu ne plac, timpul de periere se scurtează, iar acest lucru este dovedit", mai spune medicul stomatolog Liviu Gramaticescu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite