A murit unul dintre pionierii genomului uman. Savantul britanic John Sulston avea 75 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descifrarea genomului uman a deschis noi perspective în tratamentul bolilor
Descifrarea genomului uman a deschis noi perspective în tratamentul bolilor

John Sulston, unul dintre cercetătorii premiaţi cu Nobel în 2002 pentru contribuţia referitoare la genomul uman, a murit la vârsta de 75 de ani, potrivit BBC. Savantul era profesor la Institutul de Ştiinţă, Etică şi Inovaţie din cadrul Universităţii din Manchester.

Unul dintre pionierii cercetării genomului uman a murit la vârsta de 75 de ani, scrie BBC.  Fiul unui vicar, John Sulston s-a născut în 1942. Şi-a luat licenţa în chimie organică şi doctoratul la Universitatea din Cambridge în anii 1960. După un stagiu de cercetare în SUA, în 1969 s-a întors la Cambridge.

Sir John Sulston a devenit cunoscut după ce s-a alăturat proiectului internaţional pentru studiul genomului uman.  În 2002, cercetările sale privitoare la felul în care genele determină diviziunea şi moartea celulară au fost premiate cu Nobel. Studiile sale au deschis noi perspective în tratarea cancerului.

John Sulston a contribuit la fondarea Institutului Wellcome Trust Sanger, lângă Cambridge, instituţie care conduce cel mai mare program de genetică în Europa, în acest moment. Savantul mai era cunoscut şi ca un militant fervent al accesului liber al tuturor la datele privind genomul uman.

„Noi toţi simţim această pierdere a marelui savant vizionar, a unui lider care a adus contribuţii istorice pentru cunoaşterea lumii vii şi care a stabilit o misiune şi o agendă care defineşte ştiinţa secolului XXI“, a declarat profesorul Mike Stratton, directorul Institutului Wellcome Trust Sanger.

Sir John Sulston era profesor la Institutul de Ştiinţă, Etică şi Inovaţie din cadrul Universităţii din Manchester.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite