Şase mituri despre fumat. Ce prejudecăţi avem faţă de ţigarete, pipe şi trabucuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orice moment este propice pentru renunţarea la fumat afirmă medicii
Orice moment este propice pentru renunţarea la fumat afirmă medicii

Teama de îngrăşare şi speranţa că boala de plămâni îi va ocoli până la urmă dacă fumează pipă sau trabuc şi nu ţigarete îi fac pe mulţi dintre fumători să amâne momentul renunţării la acest viciu. Medicii afirmă însă că multe dintre convingerile fumătorilor sunt false şi că orice moment este bun pentru a te lăsa de fumat.

Mit. E prea târziu să te laşi dacă fumezi de ani de zile

Adevăr: Renunţarea la fumat are beneficii imediate, dau asigurări medicii. Circulaţia sângelui se îmbunătăţeşte, iar plămânii funcţionează mai bine. Zece ani după ce aţi renunţat la viciu riscurile de a face cancer se reduc la jumătate.

Mit. Ţigaretele „light“ sunt mai puţin nocive decât cele obişnuite

Adevăr. Sunt la fel de riscate, ba chiar mai riscante. Unele studii sugerează că mentolul din ţigarete este chiar ţi mai periculos făcând şi mai grea renunţarea la fumat. Senzaţia plăcută îi poate face pe unii să tragă şi mai adânc în piept fumul de ţigară.

Mit. Suplimentele cu antioxidanţi te protejează

Adevăr. În urma unor teste, cercetătorii au conchis că riscul de a face cancer la plămâni este ridicat la persoanele care au luat suplimente cu betacaroten. Ei îi sfătuiesc pe fumători să discute cu medicul despre acest subiect şi să consume multe fructe şi legume care sunt bogate în atioxidanţi.

Mit. Pipele şi trabucurile nu fac niciun rău

Adevăr. Fumătorii de ţigarete au un risc mai mare de a face şi cancer la gură, la gât sau la esofac, în timp ce pipa şi trabucurile determină în special probleme de sănătate la inimă şi la plămâni.

Mit. Dacă ai cancer la plămâni nu mai are niciun rost să te laşi de fumat

Adevăr. Dacă renunţi la fumat, tratamentul va da rezultate mai bune, iar efectele secundare mai blânde. În cazul în care este nevoie de operaţie cei care au renunţat la fumat suportă intervenţia mai bine decât ceilalţi care continuă să fumeze. Riscul de a face un al doilea cancer e mai scăzut.

Mit. Exerciţiile fizice nu au niciun efect

Adevăr. Persoanele care practică exerciţiile fizice regulate au un risc mai redus de a face cancer la plămâni, arată studiile. Munca în aer liber poate fi de ajutor în prevenirea atât a bolilor de plămâni, cât şi a bolilor de inimă, a atacurilor cerebrale şi a altor probleme serioase de sănătate. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite