Între ce ore eşti mai predispus la infecţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până la ora 7 dimineaţa suntem cei mai predispuşi la infecţii
Până la ora 7 dimineaţa suntem cei mai predispuşi la infecţii

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Yale au descoperit că într-un anumit moment al zilei sistemul imunitar nu mai funcţionează la parametri optimi, iar riscul de infecţii şi de complicaţii este foarte mare.

Legătura dintre ceasul biologic şi sistemul imunitar o face o proteină-santinelă (cu rol esenţial în depistarea virusurilor sau bacteriilor care invadează organismul), numită Tlr9. Nivelul acesteia este influenţat de modificările chimice care au loc în corp, în acord cu ceasul nostru biologic. Potrivit specialiştilor de la Universitatea Yale, după ora 19.00, infecţiile cu virusuri sau cu bacterii sunt cele mai periculoase. Atunci nivelul proteinei Tlr9 este cel mai redus, iar nivelul markerilor inflamatori este cel mai mare. De altfel, oamenii de ştiinţă spun că în intervalul 19.00-07.00, persoanele cu septicemie (infecţie răspândită în tot corpul) au cel mai mare risc de deces.

Citeşte şi:
Suntem ceasornicarii propriului ceas biologic

Află la ce oră din zi eşti mai expus unui atac de cord

Când ceasul biologic este dat peste cap

Riscul de infecţii este crescut pe tot parcursul zilei în cazul persoanelor care nu dorm suficient, al celor care pierd nopţile şi al celor care suferă de afecţiuni ce le perturbă somnul, spun specialiştii. Aceasta pentru că ceasul biologic este dat peste cap de nerespectarea programului de odihnă. Ceasul biologic şi ritmul circadian sunt influenţate mai ales de modificările de lumină naturală la care suntem expuşi.
Printre tulburările de somn care influenţează activitatea ceasului biologic se numără apneea (oprirea respiraţiei în timpul somnului), bruxismul (scrâşnirea dinţilor) şi sindromul picioarelor neliniştite.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite