Încă un motiv să mănânci un măr pe zi: este bun pentru colon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănâncă merele cu coajă dacă vrei să beneficiezi de efectele lor terapeutice
Mănâncă merele cu coajă dacă vrei să beneficiezi de efectele lor terapeutice

Dacă suferi de colită ulcerativă sau de boala Crohn, ar trebui să mănânci cât mai des mere. Antioxidanţii din aceste fructe atenuează simptomele bolilor care afectează intestinul gros.

Citeşte şi:
Din ce cauze apar colitele

Dieta care scade inflamaţiile

În coaja acestor fructe există un tip de polifenoli (antioxidanţi) care combat inflamaţiile intestinului gros, cum sunt cele specifice colitei ulcerative şi bolii Crohn. Au făcut această descoperire cercetătorii de la Montana State University din SUA, care speră acum să obţină un medicament pentru cele două afecţiuni.

Boala Crohn şi colita ulcerativă au o componentă autoimună, ele fiind declanşate în multe cazuri de o reacţie exagerată a sistemului imunitar. Polifenolii conţinuţi de mere suprimă activitatea limfocitelor T, un tip de globule albe implicate în mecanismele de apărare a organismului.

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie a colonului şi rectului care afectează serios calitatea vieţii, din cauza simptomelor foarte neplăcute pe care le are: crampe abdominale puternice, diaree cronică, scaune frecvente (inclusiv noaptea) şi cu sânge, scădere în greutate şi oboseală. Ele pot să dispară vreme de câteva luni sau chiar ani, iar apoi reapar. Boala Crohn poate afecta orice porţiune a tubului digestiv, însă apare îndeosebi în porţiunea terminală a intestinului subţire şi în intestinul gros. Ca şi colita ulcerativă, se manifestă prin crampe abdominale (cu intensitate variabilă), prin scaune frecvente, prin diaree, prin scăderea apetitului, dar şi prin febră.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite