În 2011, 171 de fertilizări prin programul naţional de fertilizare in vitro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintr-un număr de 579 de dosare aprobate până în luna noiembrie a acestui an, au fost realizate 171 proceduri de fertilizare in vitro în primele cinci luni de funcţionare ale Programului de fertilizare in vitro şi embriotransfer, informează un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Citeşte şi

Fertilizarea in vitro creşte riscul de cancer ovarian

În perioada iulie-noiembrie 2011, 761 de cupluri au depus dosare pentru a beneficia, gratuit, de o procedură de fertilizare in vitro în cadrul Programului de fertilizare in vitro şi embriotransfer lansat în acest an de către Ministerul Sănătăţii. Ministerul susţine financiar o singură procedură FIV, în două etape: după realizarea procedurilor de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară, recoltarea spermei şi procesarea acesteia, inseminarea ovocitelor, transferul embrionar) se decontează către clinică 4.920 lei. Alţi 1.230 lei vor fi decontaţi clinicii după confirmarea finalizării procedurii de fertilizare cu o sarcină, urmată de naştere.


Programul va continua şi în 2012


În opt clinici din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov şi Sibiu au fost admise în programul Ministerului Sănătăţii, dar lista clinicilor care se pot înscrie rămâne deschisă. Deocamdată, va fi extinsă în 2012 prin includerea a încă două clinici de specialitate din Bucureşti şi din Craiova.

Printre criteriile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care doresc să acceze programul sunt: vârsta femeii între 24 şi 40 de ani, cetăţenia română a unuia din membrii cuplului şi domiciliul stabil în România, rezerva ovariană a mamei în limite normale, probată prin testarea FSH (hormon de stimulare foliculară) sau AMH (hormon anti-mullerian) şi o greutate normală a femeii. În plus, cuplul trebuie să fie căsătorit de cel puţin doi ani.

„În cazul unui cuplu fără probleme medicale, şansa de a concepe un copil este de 25% în prima lună şi de 80% în primul an. Nici în străinătate nu se investighează infertilitatea mai devreme de un an şi jumătate. Noi am decis că doi ani este potrivit", spune prof. dr. Szabo Bela, coordonatorul Programului naţional de fertilizare în vitro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite