Îmbătrânirea populaţiei creşte frecvenţa demenţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei va spori numărul bolnavilor de Alzheimer şi de Parkinson în următoarele două decenii, potrivit medicilor. Din cauza îmbătrânirii populaţiei, şi incidenţa cancerului va fi mai mare în viitor.

Scăderea natalităţii în ultimii 20 de ani a dus la o creştere a procentului populaţiei vârstnice în România, urmând tendinţa înregistrată în ţările dezvoltate. În prezent, 40% din români au vârste de peste 50-55 de ani şi, dacă trendul natalităţii se va menţine, procentul va ajunge la peste 50% peste 20 de ani.

„Speranţa de viaţă va mai creşte cu cinci procente în următoarele două decenii, ceea ce va duce la o schimbare a patologiei din prezent. Astfel, va creşte incidenţa bolilor degenerative: Alzhemier, Parkinson, osteoporoză şi artroză", spune medicul primar gerontolog Adrian Stănescu de la Clinica Sansage din Bucureşti.

Dintre toate acestea, demenţele de tipul Alzheimer ridică probleme, deoarece creează complicaţii majore atât pentru bolnav, cât şi pentru familie. Ele vor constitui o problemă şi pentru sistemul de sănătate, întrucât cheltuielile pentru îngrijirile şi tratamentul bolnavilor sunt foarte ridicate. Dezvoltarea serviciilor de asistenţă medicală la domiciliu şi asigurarea îngrijirilor postspitalizare vor deveni o necesitate în următoarele decenii, atât pentru bolnavii cu demenţe, cât şi pentru cei cu boli degenerative reumatismale şi osoase, care scad mobilitatea.

Cancerele, o altă problemă

„Replicarea celulară se realizează tot mai defectuos pe măsura înaintării în vârstă, ceea ce creşte riscul de mutaţii şi va duce la o sporire a incidenţei cancerului la o populaţie îmbătrânită", spune dr. Adrian Stănescu. Cancerul mamar, de exemplu, este de două ori mai frecvent la femeile cu vârsta de 75 de ani faţă de cele care au 55 de ani.

Cancerele pulmonar, de col uterin, de stomac, de prostată şi colorectal sunt alte tipuri de cancer asociate vârstei înaintate.  Specialiştii sunt optimişti în privinţa incidenţei bolilor de inimă, care astăzi sunt cele mai frecvente. Se apreciază că ele nu vor mai reprezenta o problemă atât de mare în anii care vin, datorită tratamentelor tot mai eficiente.

"Speranţa de viaţă va mai creşte cu 5% în următoarele două decenii, ceea ce va duce la o schimbare a patologiei din prezent.''
Adrian Stănescu medic primar gerontolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite