7.000 de români au făcut testul gratuit pentru hepatita C. Şi tu te poţi testa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cele mai multe cazuri, hepatita C este depistată întâmplător, la analizele uzuale de sânge FOTO:Arhivă
În cele mai multe cazuri, hepatita C este depistată întâmplător, la analizele uzuale de sânge FOTO:Arhivă

Mai sunt disponibile 43.000 de teste gratuite pentru hepatita C în întreaga ţară. În ampla campanie de testare, demarată în luna ianuarie de Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), sunt implicate Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ şi peste 70 de laboratoare din toată ţara.

România ocupă locul I în Europa în ceea ce priveşte numărul de cazuri de hepatită C. Mulţi dintre cei infectaţi nu ştiu însă acest lucru decât prea târziu, pentru că boala evoluează lent către ciroză hepatică şi către cancer hepatic, avertizează specialiştii.

„Dacă pentru hepatita virală B există vaccin şi incidenţa bolii a scăzut progresiv în ultimii ani, pentru hepatita virală C testarea este singura modalitate de diagnosticare din timp a bolii“, a declarat Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, asociaţie membră a APCR.

Pentru a afla dacă eşti infectat cu virusul hepatitic C, te poţi testa gratuit în cadrul campaniei „Hepatita C nu doare. Doar ucide“ demarate la sfârşitul lunii ianuarie de Alianţa Pacienţilor Cronici din România, în colaborare cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“.

De la începutul campaniei şi până acum, s-au testat 7.000 de persoane şi mai sunt disponibile încă 43.000 de teste gratuite.

Persoanele care doresc să se testeze trebuie doar să se adreseze laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“ sau celui mai apropiat laborator Bioclinica sau partener, solicitând testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV. Datele de contact complete ale tuturor celor peste 70 de laboratoare implicate în campanie sunt disponibile pe site-ul campaniei, www.afladec.net, sau la numărul de telefon 021.326.00.36, număr cu tarif normal.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite