7 mituri despre contracepţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ai nelămuriri legate de metodele contraceptive, citeşte mai jos şi află ce e adevărat şi ce nu din ce se spune.

Fals
„Dacă uiţi să iei pilulele contraceptive, nu poţi rămâne însărcinată”


Utilizate în mod corespunzător, anticoncepţionalele sunt eficiente în proporţie de 99%. De aceea, ele trebuie luate în fiecare zi, la aceeaşi oră. Altfel, pot apărea sângerări între menstruaţii sau alte dereglări care vor creşte riscul de a rămâne gravidă. Dacă uiţi să iei o pastilă, ia-o a doua zi, chiar dacă în ziua respectivă mai iei una, la ora stabilită.

Adevărat
„Pilula de a doua zi nu înlocuieşte metodele obişnuite de contracepţie”


Este un contraceptiv de urgenţă pe care îl poţi folosi atunci când nu te-ai protejat deloc sau când metoda respectivă a dat greş. Pilula trebuie luată în decurs de cel mult 72 de ore de la contactul sexual, dar cu cât mai repede, cu atât mai bine. Are o eficienţă foarte mare, dar nu înlocuieşte metodele contraceptive de lungă durată. E de preferat să apelezi la ea doar în mod excepţional, în situaţii de urgenţă.

Adevărat
„Contraceptivele injectabile pot duce la osteoporoză”


În urma unor studii realizate de cercetătorii americani, elementele din compoziţia contraceptivelor injectabile pot afecta densitatea osoasă, ducând la osteoporoză, dacă sunt folosite timp îndelungat. Dacă ai apelat la această metodă de contracepţie, e bine să iei suplimente cu calciu, pentru întărirea oaselor, şi să faci exerciţii fizice.

Fals
„Diafragma poate fi scoasă imediat după încheierea actului sexual”


Pentru a-şi dovedi eficienţa, diafragma trebuie ţinută în interiorul vaginului între şase şi opt ore după contactul sexual. De atât e nevoie pentru ca spermicidele de pe diafragmă să distrugă spermatozoizii, împiedicându-i să ajungă în uter. După fiecare utilizare, e nevoie să aplici din nou cremă sau gel spermicid.

Adevărat
„Prezervativele nu oferă protecţie totală împotriva bolilor cu transmitere sexuală”


Întrucât unele boli, precum herpesul genital, sifilisul sau infecţia cu papilomavirus (HPV) se pot transmite şi prin atingerea suprafeţei de piele infectată, prezervativul nu oferă protecţie totală împotriva acestor tipuri de afecţiuni. În schimb, este cel mai bun mijloc de protecţie împotriva SIDA şi a altor boli care se transmit prin lichidul seminal şi prin secreţiile vaginale.

Fals
„Steriletul nu provoacă dereglări ale menstruaţiei”


După inserarea steriletului de către medicul ginecolog, e posibil să apară sângerări sau dureri abdominale. Menstruaţia poate deveni mai abundentă, se poate prelungi, sau, dimpotrivă, poate lipsi. Firele steriletului trebuie verificate după fiecare menstruaţie, fiindcă există riscul ca acesta să fie expulzat, mai ales în prima lună. Acestea sunt însă doar efecte secundare, care nu afectează eficienţa dispozitivului.   

Adevărat
„Există şi o pilulă contraceptivă pentru bărbaţi”


Pe viitor, şi bărbaţii vor putea lua pilule contraceptive. Cercetătorii australieni au realizat o pastilă contraceptivă pe bază de testosteron şi progestin (o formă de progesteron – hormon feminin), care inhibă producerea de spermatozoizi la bărbaţi, având un efect asemănător vasectomiei.

Anticoncepţionalele orale ne „zăpăcesc” instinctele naturale

Cercetătorii din Anglia susţin că anticoncepţionalele orale modifică balanţa hormonală la femei, astfel încât acestea pot alege un partener nepotrivit. Ei sunt de părere că pilula perturbă un mecanism instinctiv care, în mod natural, uneşte indivizi cu gene şi sisteme imunitare complementare.

Specialistul nostru

În principiu, metodele contraceptive nu afectează fertilitatea femeii pe termen lung, dar fiecare caz trebuie judecat individual. Contraceptivele injectabile, spre exemplu, pot cauza tulburări de ciclu menstrual la începutul tratamentului sau amenoree, în 50% din cazuri. De aceea, înainte de a apela la oricare din diversele metode contraceptive hormonale, dispozitive intrauterine, spermicide sau chiar cele cu rol de barieră mecanică (diafragme, obturatoare cervicale), femeile trebuie să consulte medicul ginecolog sau să se adreseze unui cabinet de planning familial.
Prof. Dr. Radu Vlădăreanu
Medic specialist obstetrică-ginecologie





Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite