7 boli întâlnite mai des la femei decât la bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depresia se întâlneşte mai des la femei, decât la bărbaţi
Depresia se întâlneşte mai des la femei, decât la bărbaţi

Există anumite boli care le afectează doar pe femei. Mai există şi altele pe care le asociem doar cu femeile, deşi îi pot afecta şi pe bărbaţi, cum ar fi cancerul de sân sau tulburările de alimentaţie.

În capul listei bolilor care afectează mai mult femeile se află lupus, o boală autoimună. În nouă din zece cazuri, această boală se întâlneşte la femei, notează „Huffington Post“.

1. Scleroza multiplă

Aceasta este o boală a sistemului nervos central care afectează 2,1 milioane de oameni. În două din trei cazuri, femeile sunt cele care suferă de ea. Mulţi experţi clasifică această boală ca fiind autoimună, dar alţii ezită să facă acest lucru. Primele simptome apar între 20 şi 40 de ani şi variază de la amorţirea muşchilor până la paralizie şi la pierderea vederii. Deşi există tratamente pentru ameliorarea simptomelor, până acum nu s-a descoperit niciun tratament.

2.  Lupus

Lupusul este o boală autoimună cronică, în care sistemul imunitar al corpului atacă ţesutul sănătos, fapt ce rezultă în deteriorări ale pielii, ale articulaţiilor şi ale organelor. Simptomele variază şi ele, deşi cele mai comune sunt oboseala extremă, durerea de cap, articulaţii umflate şi pierderea părului. Nimeni nu ştie ce declanşează lupusul, deşi este clar că femeile sunt mai supuse riscului: peste 90% din oamenii care suferă de lupus sunt femei.

3. Sindromul oboselii cronice

Oamenii cu această boală sunt extrem de obosiţi şi acest lucru nu se îmbunătăţeşte prin somn sau odihnă la pat. Pe lângă asta suferă de dureri musculare, pierderi de memorie şi insomnie. Femeile sunt de patru ori mai mult afectate de acest sindrom din motive necunoscute încă.

4. Depresia

Experţii spun că depresia afectează de două ori mai multe femei decât bărbaţi. Aproximativ una din cinci femei suferă de depresie în timpul vieţii. Nu se ştie clar de ce, însă e posibil ca în spatele acestei statistici să existe motive biologice. De exemplu, femeile suferă fluctuaţii hormonale mai multe la menstruaţie, la naştere sau la menopauză, acest lucru putând afecta dispoziţia. 

5. Celiachie

Aceasta este o boală prin care sistemul imunitar reacţionează negativ la gluten, proteină care se regăseşte în grâu, orz şi secară. 60-70% din cei care suferă de ea sunt femei. Printre simptomele bolii sunt problemele gastrointestinale, balonarea, durerile de stomac şi diareea, dar se pare că afectează şi abilităţile de reproducere ale femeii.

6. Sindromul colonului iritabil

Aceasta este o boală foarte comună, care afectează intestinul gros şi cauzează crampe, dureri, balonare, diaree şi constipaţie timp de cel puţin trei luni. Cauzele sunt necunoscute, dar pentru că femeile suferă mai des de această boală (şi simptomele lor sunt mult mai rele, mai ales în perioada ciclului menstrual), se crede că un rol important în declanşarea ei îl au hormonii.

7. Infecţiile cu transmitere sexuală

Aceste infecţii afectează şi bărbaţii şi femeile, în aceeaşi măsură, însă efectele asupra sănătăţii sunt mult mai grave şi mai frecvente la femei. Însă există o explicaţie: ţesutul vaginului este mult mai delicat decât cel al penisului, aşa că bacteriile şi viruşii străpung mai uşor pielea. Mai mult, simptomele unor boli precum gonoreea sau chlamydia nu prea există în cazul femeilor şi tratamentul se aplică mult prea târziu, abia după ce bolile au făcut daune destul de mari.


Citeşte mai multe despre depresie:

„Kriptonita“ care ţine departe depresia

Cu toţii suntem deprimaţi uneori, fapt recunoscut şi de Adam Pervez, blogger pentru „Huffington Post“. Deşi s-a mai confruntat cu depresia în trecut, în prezent, afecţiunea nu joacă un rol important în viaţa lui. Modul în care a reuşit să treacă peste momentele dificile a fost cunoaşterea de sine şi maximizarea aspectelor care îi fac plăcere şi minimizarea sau eliminarea a ceea ce îi displace.

Ketamina, anestezicul utilizat ca drog, ar putea combate depresia

Ketamina, un drog distribuit de regulă în cluburi şi care, în mod normal, este un anestezic utilizat în medicina veterinară, ar putea reprezenta un mod eficient şi rapid de combatere a depresiei.

Studenţii şi depresia: o luptă de supravieţuire

Tânărul Toby Thorn a lăsat în urma sa doar câteva cuvinte pe spatele unei scrisori recent primite de la banca Barclays, unde avea datorii: „Mulţumesc tuturor prietenilor mei. Vă apreciez sprijinul.” Băiatul s-a sinucis la scurt timp într-un câmp din afara Cambridge într-o noapte de sâmbătă din anul 2011.

Depresia şi fericirea sunt molipsitoare

Starea noastră emoţională depinde în mare măsură de oamenii pe care îi avem în preajmă, spun specialiştii într-un nou studiu. Oamenii depresivi din jurul nostru ne molipsesc cu tristeţea lor, iar cei care au o fire veselă – cu fericire.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite