60 de secunde pe zi: de atât ai nevoie ca să fii mai sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este suficient să fii extrem de atent cu sănătatea ta un minut pe zi, spun specialiştii FOTO: Arhivă
Este suficient să fii extrem de atent cu sănătatea ta un minut pe zi, spun specialiştii FOTO: Arhivă

Mulţi dintre noi nu iau sănătatea în serios decât atunci când starea lor se agravează atât de mult, încât sunt nevoiţi să meargă la doctor. Este mult mai uşor să previi decât să vindeci, mai ales când ai tot timpul din lume la dispoziţie şi poţi face paşi mici pentru o viaţă mai sănătoasă. Există câteva trucuri care nu-ţi răpesc mai mult de un minut în fiecare zi.

Combate migrenele cu plăcintă de mere

Simţi că te ia durerea de cap? Mănâncă o bucată de plăcintă de mere sau ronţăie un măr verde. Un studiu al Fundaţiei de Cercetare din Chicago, SUA, a descoperit că oamenii reacţionează pozitiv la mirosul de măr verde, iar în consecinţă, durerea de cap se atenuează. Cercetătorii susţin că ar putea fi un efect similar aromaterapiei, mirosul de măr verde reducând microcontracturile musculare de la nivelul scalpului şi al gâtului, ceea ce duce la atenuarea durerii de cap. Studii anterioare au descoperit şi că mirosul de mere verzi reduce anxietatea, potrivit Yahoo! Health.

Ia o gustare cu fistic

În loc de chipsuri, îţi poţi petrece nu mai mult de 60 de secunde pe zi luând o gustare cu fistic nesărat. O cercetare a oamenilor de ştiinţă din Virginia, SUA, a arătat că persoanele care mănâncă 50-100 de grame de  fistic nesărat pe zi timp de patru săptămâni prezintă un nivel sporit cu 6% al colesterolului „bun“ (HDL).

Foloseşte o spălătorie ecologică

Cele mai multe spălătorii folosesc un solvent denumit percloretilen, o cunoscută substanţă cancerigenă. Această substanţă nu se aruncă într-un mod corespunzător, se deversează în apă. Dar există o speranţă pentru hainele pătate: multe dintre spălătorii au trecut la un solvent pe bază de silicon inofensiv. Aşa că, tot ce-ţi rămâne de făcut este că cauţi spălătorii care folosesc acest solvent nepericulos.

Relaxează-ţi genunchii obosiţi

Dacă stai pe un scaun toată ziua, genunchii au de suferit: înţepenesc şi te dor. Încearcă un exerciţiu de zece secunde care va stimula secreţia unei substanţe cu rolul de a lubrifia articulaţiile genunchilor. Aşezat pe scaun, întinde picioarele în faţă, în aşa fel încât călcâiele să stea pe podea şi picioarele să fie drepte. Încordează muşchii coapselor. Menţine contracţia timp de două secunde, apoi relaxează muşchii. Repetă acest exerciţiu de cinci ori.

Pune scorţişoară în cafea

scortisoara

Dimineaţa, înainte de a turna cafeaua în cană, pune un vârf de cuţit de scorţişoară. Acest condiment antioxidant reduce tensiunea arterială şi te ajută să faci faţă mai uşor stresului de peste zi.

Condimenează-ţi mâncarea

Conferă un gust mai bun grătarului cu un sos de roşii organice. Cu cât ketchupul este mai închis la culoare, cu atât conţinutul de licopen, substanţa antioxidantă benefică din compoziţia roşiilor este mai mare. Mai multe studii au demonstrat că licopenul previne cancerul. Atenţie, dacă foloseşti ketchup din comerţ, citeşte cu atenţie eticheta şi evită sortimentele care au în compoziţie coloranţi!

Exersează-ţi auzul

Cu siguranţă vrei să-ţi poţi auzi nepoţii şi la 97 de ani. Pentru aceasta, şi auzul trebuie exersat, spun specialiştii. Mai întâi, dă volumul muzicii la un nivel normal (ar trebui să poţi asculta muzică şi să porţi o conversaţie pe un ton obişnuit), apoi încearcă să singularizezi un singur instrument şi să-l asculţi doar pe acela. Acest exerciţiu ajută la dezvoltarea abilităţii de a percepe mai multe detalii în sunetele de zi cu zi.

Profită de aroma de mentă

Mirosul de mentă poate stimula performanţele intelectuale. Cercetătorii spun că acest miros este de ajutor mai ales atunci când faci exerciţii fizice, fiindcă aroma proarpătă de mentă îţi „păcăleşte“ creierul şi te face să percepi diferit intensitatea exerciţiilor, astfel că vei putea să creşti atât intensitatea, cât şi timpul dedicat activităţilor fizice.

Hidratează-te corect!

Mulţi dintre noi sunt deshidrataţi fără să ştie, lucru care afectează nivelul de energie, starea de sănătate şi digestia. Ar trebui să bem atât de multă apă încât urina noastră să aibă culoarea limonadei, spun specialiştii.

Decorează-ţi farfuria cu legume

Un studiu de durată, realizat de-a lungul a 14 ani, a demonstrat că persoanele cu o dietă bogată în fructe şi legume au un risc mai scăzut cu 70% de a face cancer gastric decât cele care favorizează proteinele în defavoarea fructelor şi legumelor proaspete.

feriga

Înviorează-ţi casa sau biroul cu ferigi

Lupta cu nasul uscat iarna se duce cu ajutorul plantelor de casă, preferabil cu ferigile. Plantele din apartament te ajută să-ţi menţii pielea hidratată, mai ales în încăperile încălzite, unde aerul este uscat.

Energizează-te

Atunci când oboseşti şi ai nevoie de energie, renunţă la cafea sau la băuturile energizante şi bea apă minerală cu lămâie. Acidul şi gustul acru al lămâii te vor energiza aproape instantaneu, fiindcă de cele mai multe ori, lipsa de energie este cauzată de deshidratare, iar cafeaua te poate deshidrata suplimentar.

Întinde-te ca pisica

Fă asta cam 30-60 de secunde în fiecare dimineaţă, înainte să te dai jos din pat. E ca şi cum ţi-ai reporni corpul. Stai în patru labe şi curbează-ţi spatele spre tavan, ca o pisică. Rămâi aşa timp de 10 secunde, şi apoi curbează-ţi coloana în sens invers, spre podea, în timp ce braţele rămân drepte, iar palmele sprijinite pe podea în dreptul umerilor şi coapsele perpendiculare pe podea. Acest exerciţiu pisicesc practicat în fiecare dimineaţă îmbunătăţeşte postura, fluxul sangvin şi te scapă de tensiunea din muşchi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite