6 semne că e vorba de ceva mai grav decât o răceală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când te simţi răcit, singurul lucru pe care îţi vine să-l faci este să te bagi sub pături, să bei un ceai cald şi să dormi până trece. Ultimul lucru care îţi trece prin cap este o vizită la medic. Această abordare este bună, atâta vreme cât este vorba de o răceală, dar nu este deloc potrivită dacă te confrunţi cu boli mai serioase care se manifestă ca o simplă răceală.

Multe boli serioase încep ca o răceală“, spune medicul David Weitzman, specialist în urgenţe  din Carolina de Nord, SUA. Cum poţi să faci diferenţa între o răceală şi o boală care necesită tratament medical de specialitate? „Huffington Post“ enumeră şase semne care ar trebui să ne îngrijoreze şi să ne indice că e vorba de mai mult decât o răceală.

1. Febră mare

Dacă eşti adult şi ai febră peste 38 de grade, e posibil ca organismul tău să se confrunte cu ceva mai mult decât o simplă răceală. Deşi o febră moderată poate ajuta sistemul imunitar să ucidă bacteriile şi virusurile, o idee bună este să te adresezi imediat unui medic pentru a verifica şi alte probleme.

2. Răceala care revine

Să te simţi puţin rău, apoi bine şi din nou rău este un semn al unei „superinfecţii“, adică o infecţie secundară mult mai serioasă care poate slăbi sistemul imunitar. „E posibil ca sistemul tău imunitar să fie obosit şi să nu se poată apăra împotriva unei alte infecţii care ţi-a intrat în organism“, spune dr. Weitzman.

3. Dureri severe de cap

Durerile îngrozitoare de cap care influenţează capacitatea de concentrare şi de a gândi clar trebuie verificate neapărat de un medic. Aceste dureri pot indica o afecţiune a sistemului nervos central, cum poate fi şi meningita. „Mulţi oameni cu meningită sunt ameţiţi, nu se pot concentra“, spune dr. Weitzman. Aşa că nu mai tărăgăna, du-te la medic!

4. Te simţi „călcat de tren“

Dacă te doare totul în corp şi te simţi extrem de slăbit încât până şi să te dai jos din pat îţi pare imposibil, este momentul să cauţi ajutor de specialitate. Durerile musculare şi oboseala înseamnă că ai gripă, o boală respiratorie contagioasă cauzată de un virus. Contrar credinţelor din popor, există lucruri pe care doar medicul le poate rezolva în acest caz, cum ar fi prescrierea de medicamente antivirale care pot slăbi virusul şi care pot scurta durata simptomelor. „Aceste medicamente împiedică gripa să cauzeze probleme secundare grave, cum ar fi pneumonia“, adaugă Weitzman.

5. O boală cronică

Cei care au probleme serioase de sănătate, cum ar fi diabetul, hipotiroidia sau disfuncţii renale trebuie să consulte medicul încă de la primele simptome ale răcelii. „Nu-mi pasă dacă tu crezi că e doar o răceală, eu trebuie să te consult“, avertizează Weitzman. De exemplu, cei care suferă de diabet pot avea probleme mari în a-şi controla nivelul glicemiei atunci când sunt bolnavi. O vizită la medic poate preveni complicaţiile.

6. Palpitaţii la inimă

Mulţi oameni nici nu bagă de seamă ocazionalele neregularităţi ale bătăilor inimii, dar boala însoţită de aritmie cardiacă poate însemna ceva foarte serios, ca deshidratarea sau un virus ce atacă ţesutul cardiac. Un embolism pulmonar, care înseamnă un cheag de sânge ce intră în plămâni, poate cauza palpitaţii la inimă.

Sfaturi speciale: comunicarea cu medicul 

Imediat ce te-ai decis că un consult medical este cel mai bun lucru pe care poţi să-l faci, trebuie să iei în considerare că detaliile şi comunicarea sinceră cu medicul tău sunt de foarte mare ajutor în diagnosticare. 

Ai grijă să spui medicului de orice medicamente pe care le-ai luat, fie că sunt prescrise de medic, fie că le-ai luat după ureche şi asigură-te că îţi descrii în detaliu toate simptomele, chiar dacă ţie ţi se par irelevante. Dacă ai făcut ceva ieşit din comun în ultima perioadă, ai grijă să menţionezi şi asta.

Chiar dacă detaliile despre sănătatea ta îţi par ciudate, nu-ţi face griji, medicul a auzit şi altele mai rele. „În cei 30 de ani de practică medicală, am auzit şi am văzut de toate. Nimeni nu mă mai poate surprinde“, mărturiseşte dr. Weitzman.


Citeşte şi:

Cura de imunizare antirăceală în sezonul rece

Tratamentul cu remedii din plante şi cu produse apicole nu mai este un „leac băbesc“, popular, ci este susţinut din punct de vedere ştiinţific, de aceea trebuie recomandat şi supravegheat de un medic fitoterapeut, nu luat „după ureche“ sau la sfatul persoanei de la Plafar.

Copilul tău a răcit? Ajută-l să se facă bine

„Cum mă mai superi tu pe mine”, obişnuieşti să-i spui ori de câte ori se plânge că îl doare iar în gât. Şi imediat pui mâna pe ceainic, scoţi mierea şi lămâile din frigider. Dar e bine să mai ştii câteva lucruri despre îngrijirea copilului când a răcit.

De ce să nu te duci la serviciu dacă ai răcit

Un adult răceşte cam de două-trei ori pe an, fiecare răceală ţinând aproximativ o săptămână, uneori mai mult. Să stai acasă atunci când eşti bolnav înseamnă să-ţi risipeşti zilele de concediu, sau măcar parte din ele. Dar, deşi e tentant să te duci la serviciu atunci când eşti bolnav (fie că ai un termen-limită, fie că vrei să-ţi mai păstrezi din zilele de concediu, fie că eşti dependent de muncă), e mai bine să stai acasă.

Şase remedii naturale pentru a combate răceala

Printre simptomele răcelii se numără tusea, nasul înfundat, durerile de cap şi chiar febra. În timp ce medicamentele de la farmacie te pot ajuta, poţi să încerci să scapi de răceală folosind nişte remedii naturale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite