5 zarzavaturi cu beneficii fel şi fel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datorită proprietăţilor tonice, antiseptice, antiinflamatoare, sedative şi diuretice, verdeţurile aromate sunt recomandate ca adjuvante în tratarea unui număr impresionant de boli.

1 Pătrunjelul reglează tensiunea

În medicina naturistă, pătrunjelul este considerat  un panaceu când vine vorba despre efectele lui terapeutice. Modesta plantă este utilă în tratamentul a 60 de afecţiuni. Pătrunjelul calmează sistemul nervos, stimulează pofta de mâncare, întăreşte imunitatea, combate constipaţia, ţine sub control alergiile, scade nivelul colesterolului, fiind indicat în hipertensiune arterială şi în cardiopatie, pentru a enumera doar o parte dintre beneficiile pe care le aduce sănătăţii. Mai mult, în caz de convalescenţă, cura cu pătrunjel grăbeşte vindecarea. O cură cu câte 50 ml de suc proaspăt consumat zilnic, un interval de 15 zile, are efect preventiv.    

2 Mărarul, adjuvant în afecţiunile digestive

Sursă importantă de vitamina C, de fibre şi de minerale (fier, magneziu şi mangan), mărarul este recomandat de specialişti ca un tonic pentru trup şi pentru suflet. În afecţiunile renale, o cură cu suc de mărar, administrat timp de 14 zile, ajută la prevenirea calculozelor, fiind şi un adjuvant în tratamentul cistitelor sau în cazul infecţiilor urinare. De asemenea, tot în stare proaspătă  (câte două linguri de frunze adăugate în salate timp de 15 zile pe lună), mărarul combate depresia. Pentru stimularea poftei de mâncare, s-a dovedit eficient decoctul aperitiv preparat din rădăcini de mărar, de leuştean şi de pătlagină (câte zece grame din fiecare), fierte într-un litru de apă, timp de cinci minute. În acest caz, se consumă îndulcit puţin, câte două-trei căni pe zi, vreme de două săptămâni.

3 Cimbrul, în caz de tuse convulsivă

Ca tonic digestiv, pentru combaterea tusei rebele şi a stărilor febrile este indicat cimbrul de grădină. Pentru calmarea tusei, fitoterapeuţii recomandă infuziile preparate dintr-o linguriţă de plantă şi din două căni de apă fierbinte. Ceaiul se bea călduţ, pe parcursul unei zile, îndulcit cu miere, după gust. În caz de tulburări ale circulaţiei cerebrale şi pentru prevenirea accidentului vascular cerebral, se recomandă câte două-trei cure pe an cu tinctură de cimbru. În timpul unei cure, vreme de 21 de zile, se administrează câte patru-cinci picături de două ori pe zi, diluate în puţin ceai de fructe de pădure neîndulcit.  

4 Leuşteanul, un bun diuretic

Această plantă are o puternică acţiune diuretică, eliminând excesul de apă şi toxinele din ţesuturi. În acelaşi timp, leuşteanul combate edemele cardiace şi pe cele renale. Decoctul se prepară dintr-o linguriţă de frunze uscate şi dintr-o cană de apă, care se fierb zece minute. După ce s-a răcit, se îndulceşte cu puţină miere. Zilnic se consumă câte două căni: una, dimineaţa, iar a doua, pe parcursul zilei. Mai mult, infuzia de leuştean este un remediu indicat în tratamentul bronşitei şi pentru reglarea tensiunii. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă rasă de plantă şi dintr-o cană cu apă şi se administrează tot două căni pe zi.      

5 Tarhonul, de leac în bronşite

Plantă foarte aromată, tarhonul nu este numai un condiment ideal pentru supele de fasole, pentru prepararea cărnii de peşte, de miel şi de vânat. Pe lângă gustul lui special, tarhonul are importante proprietăţi digestive, aperitive, diuretice şi antiinflamatoare. Adăugat în diferite preparate culinare (doar o linguriţă de frunze), tarhonul combate balonările, constipaţia, durerile de stomac şi ajută la eliminarea viermilor intestinali. În plus, infuzia de tarhon (preparată dintr-o linguriţă de frunze şi dintr-o cană de apă) fluidifică secreţiile bronşice, în cazul afecţiunilor respiratorii.  

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie, competenţe în apifitoterapie,reflexoterapeut

Mărarul este planta feminităţii, deoarece conţine fitoestrogeni ce reglează balanţa endocrină. În cazul femeilor la menopauză, atenuează simptomele neplăcute specifice (bufeuri, insomnie). Totodată, ajută la creşterea imunităţii şi la eliminarea apei în exces din ţesuturi. Leuşteanul este util în infecţii urinare şi respiratorii şi, nu în ultimul rând, ajută la scăderea tensiunii arteriale. Pătrunjelul este un foarte bun detoxifiant. De asemenea, reglează şi stimulează digestia. Puţini ştiu că planta are şi efect afrodiziac. Nu în ultimul rând, aromatul pătrunjel stimulează sistemul imunitar, iar frunzele, mestecate, împrospătează respiraţia.

Stimulent

Câteva frunze de mărar mestecate înainte de masă activează producţia de sucuri digestive.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite