5 simptome care dau alarma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă de felul tău bravezi când te doare ceva, spunându-ţi că o orice durere pe care-o ignori dispare, află că nu ai o atitudine tocmai sănătoasă. Există o serie de simptome, pe care ar trebui să le iei în serios

Pe principiul „roata care scârţâie funcţionează”, de foarte multe ori trecem cu vederea anumite stări de disconfort, prin care organismul ne semnalează existenţa unei probleme de sănătate, uneori chiar destul de grave. Astfel că mergem la doctor când, aşa cum spune vorba populară, „ajunge cuţitul la os”. 

Fără a te transforma într-o victimă a ipohondriei, e bine să dai dovadă de mai multă acurateţe, dar şi prudenţă în interpretarea următoarelor 5 simpotme:

1. Oboseala accentuată 

E resimţită asemenea stării din timpul unei răceli sau de după o noapte de nesomn şi, în anumite situaţii, poate fi fatală, literalmente! Îţi mai aminteşti răsunătorul caz din 2007 al tinerei de 31 de ani, manager într-o multinaţională, care a decedat după ce a muncit fără pauză săptămâni la rând? 

Dar de mai recentul caz al femeii de 34 de ani, mamă a doi copii, care a intrat în stop cardio-respirator la birou, ca urmare a epuizării fizice şi psihice? Acestea fiind spuse, îţi sugerăm ca atunci când ai nivelul energetic la pământ, la fel puterea de concentrare şi randamentul în activitatea profesională, să iei o pauză şi chiar să cer ajutorul medical. Faptul că multă lume se plânge de „sfârşeală” şi nu eşti singura obosită nu este un deloc argument pentru amânarea vizite la doctor. Mai ales că oboseala este un simptom des întâlnit la pacienţii cu afecţiuni cardiace. Mai exact, pacienţii încep ziua cu niveluri normale de energie, după care oboseala se instalează gradual până când duce la extenuare, spre sfârşitul zilei. Acest lucru este dederminat de slăbirea muşchilor inimii. De asemenea, oboseala poate prevesti o anemie, o hipotiroidie, o alergie alimentară, o artrită reumatoidă, dar şi diabetul de tip II.

2. Durerea severă de cap 

Poate fi cauzată din cauza foamei, a deshidratării a stresului, însă la fel de bine poate fi consecinţa unor boli oftalmologice (miopie sau chiar glaucom), a hipertensiunii arteriale ori a tensiunii intracraniene ridicate. La fel de bine poate indica, în special de la 40 de ani în sus, prezenţa unor arterite, meningite, tumori cerebrale, a unui accident vascular cerebral (cu atât mai mult dacă se asociază cu amorţeală a unor parţi ale corpului, vedere înceţoşată sau durere în timpul masticaţiei) sau a unui anevrism.

3. Scăderea bruscă în greutate

Deşi e dorită, chiar visată de multe persoane, care ţin diete drastice în acest sens, o pierdere neintenţionată a 5% din masa corporală în câteva săptămâni sau a 10% în 6 luni ar trebui să fie un semn de întrebare. O reducere inexplicabilă a numărului de kilograme ar putea fi efectul unui şir întreg de cauze, niciuna îmbucurătoare şi anume: infecţie parazitară (de cele mai multe ori cu tenie – un parazit ce trăieşte în intestine), afecţiuni ale organelor hematopoietice (maduva osoasă, splina, sistemul limfoganglionar profund), depresie, boli hepatice, hipertiroidie, chiar prezenţa unei tumori maligne sau a diabetului zaharat, dar şi alte tulburări legate de modul în care organismul metabilizează nutrienţii (tulburări de malabsorbţie).

4. Durerea surdă, continuă de spate

Da, poate fi rezultatul purtării pantofilor cu toc, îndeosebi dacă ai de mers sau de stat mult în picioare. De asemenea, poate fi provocată şi menţiună de o postură deficitară a corpului (cocoşare în poziţie şezândă), a ridicării sau transportării incorcte de greutăţi (chiar şi o geantă ticsită cu de toate, purtată mereu pe acelaşi umăr este o cauză). Din nefericire, lista „acuzaţilor” în acest caz nu se termină aici. Dincolo de cauzele cronice, cum ar fi lombosciatica, spondiloza cervicala, hernia de disc sau osteoporoza, durerea de spate, în zona lombară de exemplu, poate fi un simptom revelator al unei afecţiuni renale sau a uneia din sfera genitală, ea putând da de ştire chiar şi despre existenţa unei sarcini.

5. Senzaţia de apăsare în piept

Se spune că inimă nu doare, ea doar cedează. O expresie pe cât de cinică, pe atât de eronată, care  trebuie desfiinţată. Durerea anginoasă (de inimă) se manifestă ca un disconfort retrosternal (având caracter de gheară sau apăsare) şi tocmai de aceea este des ignorată sau confundată cu problemele gastrointestinale, de cele mai multe ori fiind catalogată drept „o banală arsură la stomac”. Ea trebuie, însă, luată în seamă, deoarece poate semnala o aritmie, o angină pectorală, un infact sau o inflamaţie a inimii. Probabilitatea de a fi vorba despre o cardiopatie este foarte mare dacă nu poţi localiza cu degetul un punct fix al durerii din coşul pieptului şi identifici zona dureroasă cu palma. Când punctul nevralgic este uşor de definit, riscul de a avea o durere cardiacă este minim. În acest caz, te poţi confrunta fie cu o durere reumatică, un junghi sau cu o nevralgie intercostală.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite