5 plante pentru o bună funcţionare a inimii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
5 plante pentru o bună funcţionare a inimii
5 plante pentru o bună funcţionare a inimii

Tratamentele convenţionale, destinate afecţiunilor cardiovasculare, pot fi completate   cu soluţii naturale, care au proprietăţi terapeutice recunoscute.

1 Uleiul de cătină scade tensiunea arterială

Cătina este un arbust din care putem folosi în scop terapeutic fructele, frunzele, chiar şi scoarţa, dăruindu-ne în mod natural rezerve importante de vitamine şi de minerale:   complexul de vitamine B, o doză de vitamina C superioară celei date de citrice, vitamina E, fosfor, magneziu şi sodiu.

image

Cel mai bun preparat obţinut din cătină este uleiul, fiind recomandat mai ales pentru  persoanele care suferă de hipertensiune arterială sau de angină pectorală dureroasă. Uleiul de cătină se obţine prin presarea la rece a fructelor şi depozitarea sucului obţinut într-un loc răcoros, pentru o perioadă de câteva zile. Se poate folosi zilnic, înainte de masă sau cu puţin timp înainte de a lua tratamentul alopat.

2 Traista-ciobanului luptă combate tahicardia

Traista-ciobanului este o plantă pe care terapeuţii o recomandă ca fiind excelentă în tratarea tahicardiei sau în hipotensiune. Pentru ceaiul de traista-ciobanului se pune într-o cană o lingură de plantă uscată şi apoi se toarnă apă. Se recomandă consumarea acestui ceai de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, înainte de mese.

Pondere terapeutică

Plantele medicinale pot da rezultate foarte bune în afecţiunile uşoare sau în stadiile incipiente ale bolilor. În bolile cronice, în care a apărut deja afectarea organică, tratamentul naturist are un rol adjuvant şi poate contribui la o ameliorare parţială a simptomelor
sau a leziunilor.

3 Pătlagina, adjuvant în terapia cordului

Pătlagina, plantă cu proprietăţi externe aproape miraculoase este mai nou utilizată de către fitoterapeuţi şi în reumatism, aritmii cardiace şi diverse tulburări ale cordului. Pentru afecţiuni cardiace minore cel mai sănătos preparat naturist ar fi tinctura de praf de pătlagină, care se prepară amestecând 50 gpraf de patlagină cu 250 ml oţet alimentar, din care se ia câte o linguriţă seara, înainte de a merge la culcare.

4 Păducelul scade nivelul colesterolului „rău”

Păducelul este recomandat de către fitoterapeuţi datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi şi proprietăţii de a scădea colesterolul. Având o compoziţie chimică complexă, produsele din frunzele, florile şi fructele de păducel acţionează asupra aparatului cardio­vascular şi asupra sistemului nervos.

Poate fi folosit în tratamentul împotriva hipertensiunii şi în aritmii cardiace, sub diverse forme: infuzie, tinctură, pulbere şi inhalant. Pentru infuzie se pune o lingură de fructe într-o cană şi apoi se toarnă apă fierbinte. Se lasă cana acoperită timp de două ore şi înainte de masă se iau 3-4 linguriţe.

Atenţie!

Efectele plantelor se instalează în timp, necesitând o administrare prelungită.

5 Orzul verde reduce palpitaţiile

image

Orzul verde conţine mai multă vitamina A decât lăptuca, mai mult potasiu decât bananele şi mai mult fier decât ţelina, de aceea este foarte lăudat pentru proprietăţile sale curative.

Această plantă conţine antioxidanţi care stimulează revitalizarea organismului şi care îşi păstrează proprietăţile terapeutice chiar dacă este administrată sub formă de suc sau de pulbere.

Pulberea de orz verde se obţine prin deshidratarea sucului de orz verde şi este benefică celor care suferă de palpitaţii.

image

Specialistul nostru


Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie, reflexoterapeut

Există multe plante care au acţiune benefică asupra sistemului cardiovascular. De exemplu, vâscul este deosebit de benefic pentru reglarea tensiunii arteriale, deci este indicat şi în caz de hipotensiune, cât şi în hipertensiune. Are proprietăţi vasodilatatoare la nivel coronarian şi periferic, antispastic şi calmant în stări de excitaţie cardiacă şi nervoasă.

Se prepară sub formă de macerat la rece: 1 linguriţă de vâsc se pune în 250 ml de apă rece, se lasă să stea peste noapte, iar dimineaţa se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. În general, este bine ca aceste remedii să fie prescrise numai de către un medic fitoterapeut şi după un consult al cardiologului. Medicaţia naturistă va fi administrată în paralel cu cea alopată, numai în dozele şi pe perioada prescrise.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite