5 obiceiuri alimentare care ne îmbolnăvesc încet, dar sigur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea persoanelor sărează mâncarea fără ca măcar să o guste
Majoritatea persoanelor sărează mâncarea fără ca măcar să o guste

„Eşti ceea ce mănânci", spune un vechi proverb. Cu alte cuvinte, ceea ce alegem să mâncăm în fiecare zi îşi pune amprenta, pe termen lung, asupra formei şi stării noastre de sănătate.


Nutriţioniştii ne atrag atenţia asupra celor mai întâlnite greşeli alimentare din prezent. Iată care sunt ele:

1. Să nu iei micul dejun

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, prin care trebuie restabilit echilibrul energetic după 10-12 ore de repaus alimentar. Organismul trebuie să primească la micul dejun circa 20-25% din elementele nutritive de care are nevoie într-o zi.

Cu toate astea, a nu mânca nimic în prima parte a zilei a devenit, pentru cei mai mulţi dintre noi ceva absolut obişnuit. Iar a începe ziua cu stomacul gol este ca şi cum ai porni la drum cu maşina fără a-i face plinul. Această neglijenţă se poate traduce prin oboseală, slabă capacitate de concentrare, iritabilitate, rezistenţă diminuată la stres şi, în general, prin randament redus. În plus, a sări peste cea dintâi masă a zilei duce la o recuperare pe parcursul zilei, de multe ori seara, şi implicit la îngrăşare.

2. Să pui prea multă sare în mâncare

Multe persoane pun sare în mâncare chiar înainte de a o gusta şi fără ca măcar să fie nevoie. Aşa se face că se ajunge ca, într-o zi, o persoană să consume până la 15 grame de sare, deşi nevoia zilnică a organismului este de 6 grame (cu tot cu sarea provenită din alimentele procesate din comerţ). O primă consecinţă a abuzului de sare este retenţia de apă în organism, urmată de apariţia hipertensiunii arteriale.

Din fericire, felul în care percepem gustul mâncării ţine de obişnuinţă, iar simţul gustativ poate fi reeducat cu puţină voinţă. Un truc care face schimbarea mai puţin dificilă este condimentarea mâncărurilor cu ierburi aromatice.

3. Să bei apă în timpul mesei

Apa este foarte importantă pentru sănătate, dar momentul în care o bei este la fel de important. Potrivit nutriţioniştilor, apa se bea, de preferat, între mese, cel mult cu o jumătate de oră înainte de masă. Astfel, digestia va avea toate condiţiile să se desfăşoare optim. Băută în timpul mesei, apa diluează sucul gastric şi afectează procesele digestive. Dacă este băută imediat după masă, apa este reţinută în organism, ducând la creşterea în greutate.

4. Să foloseşti uleiul deja „prăjit"

Prăjelile sunt nesănătoase, o ştie toată lumea, chiar dacă sunt puţini cei care ţin cont de acest lucru. Totuşi, dacă mâncăm ocazional alimente pregătite prin prăjire, este foarte important tipul de ulei folosit.

La temperaturi mari, de peste 180 de grade Celsius, uleiurile alimentare polinesaturate (de floarea-soarelui sau de porumb, care sunt şi cele mai folosite la prăjit) se hidrogenează şi devin nocive pentru organism. S-a observat, de asemenea, că în urma prăjirii acestor uleiuri rezultă acroleina acrilamida, substanţe cancerigene, neurotoxice şi care favorizează îngrăşarea. Or, cu cât acelaşi ulei va fi folosit de mai multe ori, cu atât mai nociv va fi.

Ideal pentru prăjit ar fi uleiul de palmier, rezistent la temperaturi de până la 230 de grade Celsius. Chiar şi aşa însă, nu trebuie folosit acelaşi ulei pentru mai multe prăjiri.


5. Să mănânci fast-food

Mâncarea de fast-food este compusă majoritar din produse rafinate, care şi-au pierdut proprietăţile nutritive, conţinând în schimb mulţi aditivi alimentari şi multe toxine. Aşadar, nu numai că organismul nu va primi elementele nutritive necesare, dar va face eforturi să le elimine pe cele nocive. Consecinţele sunt evidente: carenţe de vitamine şi de minerale, boli digestive, tulburări endocrine.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite