5 cauze ale sângerării gingiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mergi la dentist pentru un detartraj dacă ai frecvent sângerări gingivale
Mergi la dentist pentru un detartraj dacă ai frecvent sângerări gingivale

În cel mai fericit caz, motivul pentru care gingiile sângerează este periajul mai agresiv al dinţilor. Însă uneori, sângerările pot fi semnul unor boli grave, cum ar fi tulburările de coagulare.

Citiţi şi:
Mai puţine kilograme, gingii mai sănătoase

Remedii naturale în caz de sângerări gingivale

Gingiile sănătoase nu ar trebui să sângereze niciodată. Dacă ţi se întâmplă frecvent acest lucru, ar trebui să consulţi un medic dentist pentru a descoperi cauza. Dacă ignori sângerările gingivale, rişti să dezvolţi în timp complicaţii grave, care pot duce chiar la pierderea dinţilor. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale sângerărilor:

1. Traumatizarea gingiei. Multe persoane au obieciul de a apăsa puternic cu periuţa pe dinţi în ideea că-i vor igieniza mai eficient. Medicii dentişti recomandă însă aplicarea unei presiuni moderate pe dinţi, din motiv că riscăm să traumatizăm gingia cu periuţa şi să declanşăm sângerări. Acestea persistă câteva zile, până la vindecarea gingiei. Putem traumatiza gingia şi atunci când mâncăm alimente croncante, cum ar fi pâinea prăjită, floricelele şi chipsurile.

2. Gingivita. Dacă sângerările gingivale persistă, ai putea avea o inflamaţie care poartă numele de gingivită. Ea este cauzată de placa bacteriană şi produce, pe lângă sângerare (care apare chiar şi atunci când nu ne periem agresiv), înroşirea şi umflarea gingiei. Gingivita se tratează prin efectuarea unui detartraj. Odată cu îndepărtarea plăcii bacteriene, gingia se vindecă.

3. Parodontoza. Gingivita neglijată poate ajunge să afecteze ligamentele de susţinere a dinţilor, caz în care vorbim de parodontoză. Gingia se îndepărtează de dinţi, iar aceştia devin mobili şi există riscul de a-i pierde. Nu toate gingivitele se complică prin această boală, dar ele preced de regulă parodontoza. Ea necesită un tratament complex şi de lungă durată.

4. Tulburările de coagulare. Sângerările gingivale se numără printre simptomele tulburărilor de coagulare, precum trombofilia (care poate fi ereditară sau dobândită) sau hemofilia (ereditară). Tulburarările de coagulare pot fi cauzate şi de un deficit de vitamina K sau de anumite boli, cum ar fi cele hepatice.

5. Anumite medicamente. Persoanele care urmează un tratament pentru hipertensiunea arterială se pot confrunta cu sângerări gingivale, pentru că medicameltele recomandate produc vasodilataţie. S-a observat că şi contraceptivele orale pot să aibă acest efect. Sângerările gingiei apar şi în timpul tratamentelor chimioterapice.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite