40.000 de românce s-au vaccinat anul trecut împotriva virusului HPV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imunizarea antigripală a fost sistată Foto: Arhivă Adevărul
Imunizarea antigripală a fost sistată Foto: Arhivă Adevărul

Datele arată o reacţie mult mai rezervată din partea românilor în faţa vaccinării, comparativ cu alte state europene. Motivele şi soluţiile au fost discutate ieri, la Palatul Parlamentului, împreună cu specialişti români şi britanici.

Aproximativ 40.000 de românce cu vârste cuprinse între 12 şi 45 de ani s-au vaccinat anul trecut împotriva virusului HPV, în timp ce rata de răspuns a fost de 80% în Marea Britanie. „Pentru reuşita campaniei de vaccinare este nevoie de convingere, mai degrabă decât de impunere. Medicii români s-au bazat pe faptul că dacă ei recomandă acest lucru, atunci este lege. Dar lucrurile nu mai funcţionează aşa“, a declarat dr. Victor Olsavszky, şeful reprezentanţei din România a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cu ocazia mesei rotunde organizată ieri la Palatul Parlamentului de coaliţia de prevenire a cancerului de col uterin.

Citeşte şi:
Cancerul de col, boala de care nu trebuie să moară nimeni


România, prima la mortalitatea prin cancer de col uterin

Potrivit statisticilor Globocan din 2008, România este pe primul loc între statele europene privind rata de mortalitate prin cancerul de col uterin, de 12 la suta de mii de femei pe an. Principalul motiv îl constituie depistarea tardivă a bolii. Cancerul de col uterin este considerat o boală ciu transmitere sexuală, aproape 100% din cayuri fiind provocate de virusul HPV care se transmite pe această cale. Specialiştii estimează că 80% din femei se vor infecta la un moment dat cu virusul HPV, iar că 95% din acestea îl elimină spontan din organism.

Virusul HPV provoacă şi 40-80% din cancerele vulvare şi vaginale, 90% din cancerele anale, 35% din cancerele orofaringiene şi 23% din tumorile maligne bucale. Statisticile au fost aduse la cunoştinţa participanţilor de către prof. dr. Albert Singer, de la departamentul de cercetare în ginecologie al Universităţii din Londra. Potrivit specialistului, Marea Britanie a demarat deja un program de screening constând în testarea HPV, metoda fiind mai eficientă decât testul Babeş-Papanicolau pentru depistarea riscului de a face boli provocate de acest virus.

Schema folosită de britanici pentru prevenirea cancerului de col uterin constă în administrarea vaccinului HPV la vârsta de 15 ani, urmată de două testări HPV după vârsta de 35 de ani.

Atenţie la tulpinile 16 şi 18!

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu se entuziasmează uşor în faţa oricărei inovaţii, dar în privinţa vaccinului HPV nu a avut reţineri“, a subliniat dr. Victor Olsavszky, oficialul OMS. După cum au explicat specialiştii, vaccinul HPV este obţinut prin inginerie genetică şi conţine doar capsula virală, nu şi tulpina infectantă. De aceea, el nu poate produce boala şi nici efecte adverse, în afară de roşeaţă la locul inoculării (în braţ). Organismul vaccinat produce anticorpi împotriva proteinelor capsulei, care apoi rămân în organism timp de cel puţin 10 ani.

Există două tipuri de vaccin. Cel bivalent acţionează împotriva tulpinilor HPV 16 şi 18, responsabile de 70% din cancerele de col uterin. Vaccinul tetravalent  acţionează în plus şi asupra tulpinilor 6 şi 11, acestea fiind responsabile nu de cancerul de col, ci de majoritatea condiloamelor anogenitale.

Mai nou, specialiştii americani recomandă ca vaccinul tetravalent să se administreze şi băieţilor. Studiile recente arată că, în cazul acestora, vaccinarea previne în proporţie de 100% apariţia condiloamelor anogenitale şi de 75% leziunile precanceroase anorectale, bucale şi esofagiene. Din 2007, 19 ţări europene au implementat programe de vaccinare împotriva HPV ca metodă de prevenţie a cancerului de col uterin.


Citeşte şi:
50% din bărbaţi sunt purtători ai virusului HPV, vinovat de apariţia cancerul de col uterin

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite