4 noi substanţe adăugate pe lista celor cancerigene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumul de ţigară conţine una dintre noile substanţe inluse pe lista agenţilor cancerigeni Foto Arhiva Adevărul
Fumul de ţigară conţine una dintre noile substanţe inluse pe lista agenţilor cancerigeni Foto Arhiva Adevărul

Lista substanţelor care pot cauza cancer a fost completată recent cu alţi patru noi agenţi chimici. Aceştia se găsesc frecvent în pesticide, vopsele, solvenţi şi chiar în fumul de ţigară.

Departamentului de Sănătate Publică al SUA a inclus pe lista substanţelor cu potenţial cancerigen alte patru substanţe chimice, scrie Live Science.

Este vorba despre ortotoluidină, o substanţă chimică folosită la fabricarea pesticiedelor şi coloranţilor, pe care cercetările recente au asociat-o cu riscul de cancer la vezica urinară la oameni.

Celelalte trei sunt un solvent de curăţare, numit 1-brompropan, un amestec de conservare a lemnului, cunoscut sub numele pentaclorfenol şi cumenul, care pot fi găsit în produsele petroliere şi chiar şi în fumul de tutun.

Identificarea substanţelor din mediul nostru, care îi pot face pe oameni vulnerabili în faţa cancerului va ajuta la eforturile de prevenire“, a declarat Linda Birnbaum, director al Institutului Naţional de Ştiinţă, Sănătate şi Mediu Înconjurător şi al Programului Naţional de Toxicologie.

Pentru includerea ultimelor trei substanţe pe lista neagră, experţii au folosit drept argumente rezultatele unor experimente pe şobolani. 
În cazul 1-bromporanului, inhalarea vaporilor a determinat dezvoltarea unor tumori maligne la nivelul pielii, plămânilor şi intestinului gros.

Substanţa este folosită pentru curăţarea aparatelor de optică, electronice, dar şi şi a metalelor. De asemenea, ea a devenit populară în curăţărea chimică (uscată) ca înlocuitor pentru percloretilenă, o altă substanţă chimică considerată periculoasă pentru sănătate şi mediul înconjurător.

Inhalarea cumenului a cauzat rozătoarelor cancer pulmonar şi cancer hepatic, la fel şi cea a pentaclorofenolului, care a produs multiple daune organelor interne.
 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite