4 februarie, Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului. Fumatul, principala cauză a mortalităţii prin cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mortalitatea prin cancer este mare în România pentru că boala este depistată târziu
Mortalitatea prin cancer este mare în România pentru că boala este depistată târziu

Cancerul este o boală în care proliferează necontrolat celule bolnave care pot afecta orice parte a corpului. Multe forme de cancer pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viaţă. . O mare parte a formelor de cancer poate fi tratată chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, dacă boala este depistată în fază incipientă.

În fiecare an, peste 4.000 de romance descoperă că au cancer de col uterin, România ocupând primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa aceste boli. Femeile cu vârste cuprinse  între 15 şi 44 de ani sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin. Datele au fost făcute publice ieri, la lansarea unei campanii de informare şi prevenţie a acestui tip de cancer. Campania „protejează-i aripile!“ v-a fi desfăşurată în parteneriat public-privat, sub coordonarea Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

„În calitate de coordonatori ai programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin, considerăm că o campanie precum cea lansată astăzi este esenţială pentru reuşita oricărui program care vizează un segment de populaţie extins, aproximativ 6 milioane de femei cu vârste cuprinse între 25-64 de ani. De la lansarea programului naţional, aproximativ 700,000 de femei au beneficiat de serviciile gratuite de testare Babeş Papanicolaou, reprezentândo rată de acoperire a populaţiei feminine vizate la aproximativ 8% un procentaj sub nivelul optim de eficienţă. Fiind primul program de screening pentru cancer care se desfaşoară la nivel naţional, ne aşteptăm la o rată de acoperire mai mică,  dar  continuăm   să  credem  cu  tărie  în  necesitatea   de   a-l  consolida  şi,  odată  consolidat, în eficacitatea sa. Mai  mult, statisticile  la nivel internaţional  ne confirmă efectul pozitiv al unor astfel de programe: în ţări în care rata de acoperire a programelor de screening pentru cancerul de col uterin depăşeşte nivelul de 60%, precum Norvegia (78,9%), Danemarca (66,3%) sau Regatul Unit al Marii Britanii (78,5%), în ultimii ani s-au înregistrat progrese remarcabile în scăderea mortalităţii pentru această boală, astfel încât aceasta a ajuns chiar să fie înjumătăţită în multe dintre aceste state. Aceste statistici ne confirmă încă o dată că, depistat din timp, cancerul de col uterin poate fi tratat corespunzător şi vindecat", a declarat Carmen Ungurean, coordonator al Programului Naţional de Screening pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin din cadrul INSP.

În ce va consta campania

Campania are drept obiective principale îmbunătăţirea nivelului de informare cu privire la cancerul  de col uterin şi creşterea gradului de conştientizare referitor la importanţa vitală a prevenţiei în lupta cu această boală. De asemenea, campania îşi propune să faciliteze accesul unui număr cât mai mare de femei la testarea gratuită Babeş-Papanicolaou, în cadrul Programului Naţional pentru depistarea activă precoce iniţiat de Ministerul Sănătăţii. În  Român ia povara cancerului  de  col  uterin este cea mai mare dintre statele europene: 34,9 la 100,000 de femei, de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene, respectiv 11,3), cât şi în ceea ce priveşte mortalitatea.

România se află pe primul loc în Europa din punctul de vedere al incidenţei şi mortalităţii cauzate de cancerul de col uterin: astfel, rata estimată a mortalităţii cauzate de cancer de col uterin este de 14,2, de aproape patru ori mai mare decât media la nivelul UE, care este de 3,7.  În ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin, România ocupă primul loc, cu 34,9 (raportată la 100.000 de locuitori), o rată de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene (care este de 11,3 la 100.000 de locuitori). 

Cancerul, în topul cauzelor de deces din lume

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, afectând anual femei şi bărbaţi, tineri şi vârstnici. Cancerul la plămâni, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând 13% din totalul deceselor la nivel mondial.

Fumatul este cauza a 22% din decesele prin cancer şi a 71% din decesele provocate de cancer pulmonar.

Numărul deceselor din cauza cancerului la nivel mondial este în continuă creştere, estimându-se o cifră de 13,1 milioane decese în 2030.

Consumul de tutun şi alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activităţii fizice, sunt principalii factori de risc. Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în ţările în curs de dezvoltare.

Potrivit OMS, cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc.

Conform statisticilor, incidenţa mortalităţii la diferite tipuri de cancer este următoarea: la sân — 36%, de colon — 54%, col uterin — 44%, plămâni — 88%, ovarian — 55%, pancreas — 89%, stomac — 84%, creier — 92%, ficat — 82%, rinichi — 43%, tiroidă — 16%, piele — 30%, alte tipuri — 58%.

Potrivit OMS, în 2014, în România 30.100 de bărbaţi şi 20.200 de femei au murit de cancer. În cazul bărbaţilor, 27,3% au murit din cauza cancerului de plămâni, 11,8% de cancer de colon, 8,3% de cancer de stomac, 7,1% au avut cancer de prostată, iar 6,9% au avut cancer bucal.

La femei, 17% au murit din cauza cancerului de sân, 12,9% din cauza celui de colon, iar 10,4% au avut cancer de plămâni sau de trahee. Alte 10,1% din femei au murit din cauza cancerului de col, iar 6,2% din cauza cancerului de stomac.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite