4 beneficii ale acidului folic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cerealele se numără printre cele mai importante surse de acid folic
Cerealele se numără printre cele mai importante surse de acid folic

Această vitamină previne nașterea prematură, cancerul de col uterin şi bolile cardiovasculare şi creşte performanţele intelectuale. Acid folic face parte din complexul de vitamine B, fiind cunoscut și sub numele de vitamina B9.

1.Previne nașterea înainte de termen

Femeile care iau acid folic cu cel puțin un an înainte de a naște au cu 70 la sută mai multe șanse să nască la termen. Oamenii de știință americani de la Universitatea din Texas spun că, în ceea ce priveşte prevenirea nașterii premature, doza ideală de vitamina B9 este de 0,4 mg pe zi. Acidul folic are rolul de a preveni apariția infecțiilor și a problemelor de respirație care însoțesc de obicei nașterea înainte de termen. Potrivit pediatrilor, acidul folic este una dintre vitaminele indispensabile femeilor care intenționează să aibă un copil. În plus, administrarea acidului folic trebuie să continue și în sarcină, deoarece protejează fătul de anomalii, ce pot afecta creierul și coloana vertebrala.

2. Ţine la distanţă cancerul de col uterin

Administrarea zilnică de vitamina B9 previne și împiedică dezvoltarea diplaziei cervicale (apariția de celule anormale la nivelul colului), o fază premergătoare cancerului de col uterin. Potrivit oamenilor de știință americani de la Institutul de Cercetare a Cancerului, femeile care folosesc frecvent pilule contraceptive ar trebui să ia suplimente cu acid folic pentru a preveni apariția cancerului cervical. În astfel de cazuri, predispoziţia pentru acest tip de cancer este dată de accelerarea ritmului de diviziune a celulelor.

3. Scade riscul bolilor de inimă

Acidul folic joacă un rol esenţial în alimentaţie, deoarece previne apariția bolilor cardiovasculare și, implicit, a accidentului cerebral vascular (AVC). Oamenii de știință londonezi de la Școala de Medicină „Queen Mary“ au observat că acidul folic reduce nivelul de homocistină (aminoacid din sânge), recunoscută pentru efectul nociv asupra inimii. „Acidul folic este o vitamină subevaluată, asta în condiţiile în care  previne apariția unor maladii grave precum bolile de inimă și AVC-ul, care, anual, omoară milioane de oameni în întrega lume”, spune medicul David Wald, autorul studiului.
Citeşte şi:

Bolile de inimă fac ravagii printre români

Cum se diagnostichează bolile de inimă

4. Creşte performanţele intelectuale

Elevii care au nivel ridicat de acid folic (vitamina B9) în sânge au rezultate mai bune la şcoală, potrivit oamenilor de ştiinţă suedezi de la Universitatea Orebro. Cercetătorii au analizat nivelul acidului folic din sângele a 386 de elevi cu vârsta de 15 ani. Totodată, s-a mai luat în calcul şi situaţia şcolară a elevilor până în acel moment. S-a observat că voluntarii care aveau un nivel optim de vitamina B9 în sânge aveau şi notele cele mai bune la şcoală. În cazul adolescenţilor, doza zilnică recomandată este de 300 md/zi.

Acidul folic se găseşte în vegetalele cu frunze verzi, în fasolea uscată, în alune, în nuci şi în cereale.

Citeşte şi:
Cum ajuţi un copil cu probleme de învăţare

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite