3 probleme, 3 soluţii: leşin, şoc anafilatic, iritaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leşinul poate apărea ca urmare a unor emoţii foarte puternice, a oboselii sau a înfometării
Leşinul poate apărea ca urmare a unor emoţii foarte puternice, a oboselii sau a înfometării

Vara apar şi unele probleme de sănătate specifice acestei perioade: iritaţii, leşin şi şocuri anafilactice. Îţi spunem ce măsuri să iei, ca să scapi cât mai repede de simptomele neplăcute ale acestora.

Leşin

De ce apar

Leşinul, cunoscut şi sub numele de lipotimie, este pierderea bruscă, de câteva secunde, a cunoştinţei. Poate apărea din cauza stresului, a unor emoţii foarte puternice, a oboselii sau a înfometării. Lipotimiile sunt mai frecvente vara, din cauza deshidratării provocate de caniculă. Înainte de leşin, pot apărea ameţelile, greaţa, vederea înceţoşată sau ţiuitul în urechi.

Primele măsuri

Persoana trebuie întinsă pe spate, cu picioarele ridicate la nivelul pieptului, astfel încât sângele să circule mai bine spre creier şi să-l oxigeneze. Dacă persoana în cauză poartă haine strâmte, trebuie să le îndepărtăm (deschidem nasturii de la bluză, cureaua şi cravata).

Ce faci dacă persistă

Dacă victima nu-şi revine în primele minute după ce i-ai acordat primul ajutor, trebuie să chemăm salvarea. Totodată, este bine ca o victima să meargă la medic, pentru un set de analize, căci leşinul poate ascunde şi afecţiuni grave.

Şoc anafilactic

De ce apare

O înţepătură de insectă, unele alimente (în special peştele, ouăle, fructele de mare, lactatele), dar şi unele medicamente, precum antibioticele şi aspirina pot provoca un şoc anafilactic.

Citeşte continuarea materialului pe clicksanatate.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite