3 greşeli uzuale atunci când luăm medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aspirina şi alte medicamente uzuale au efecte secundare, mai ales dacă nu sunt administrate după cum le recomandă medicii. Dar nici suplimentele nutritive nu sunt complet inofensive. Dacă sunt luate împreună cu alte medicamente, acestea pot amplifica sau pot reduce efectele lor.

Peste 70% din români iau medicamente fără să consulte în prealabil un medic, arată statisticile. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când suferă de afecţiuni minore, precum dureri de cap, de gât ori viroze respiratorii.

Nu puţini sunt cei care, atunci când suferă de o afecţiune mai severă, cum ar fi o infecţie, apelează la medicamente care ştiu că au dat rezultate în alte situaţii, fără a mai cere sfatul medicului. Astfel de obiceiuri pot avea consecinţe grave asupra sănătăţii, avertizează specialiştii.

1. Luăm pastile „după ureche“

Cea mai frecventă greşeală pe care o fac românii este automedicaţia. Astfel, dacă nu este consultat un medic înainte de a urma un tratament medicamentos şi dacă prospectul nu este citit cu atenţie, riscul de apariţie a efectelor adverse este foarte mare.

În plus, medicamentul respectiv poate fi contraindicat dacă o persoană suferă de anumite afecţiuni. „Există cazuri în care chiar şi aspirina poate duce la deces dacă persoana respectivă suferă o reacţie alergică sau un şoc anafilactic. În plus, acest medicament poate induce astmul bronşic sau o criză ulceroasă dacă este administrat greşit. În combinaţie cu alte medicamente antiagregante plachetare (care fluidizează circulaţia sângelui), aspirina poate să ducă la accident vascular hemoragic“, spune Radu Leon George, medic de familie la Clinica Leomedica din Bucureşti.

2. Combinăm greşit medicamentele

Anumite asocieri medicamentoase pot amplifica efectele unuia dintre medicamente sau, din contră, pot scădea eficienţa terapiei. De aceea, orice persoană care urmează un tratament trebuie să consulte un medic înainte de a lua şi alte medicamente.

„Atunci când prescrie un medicament nou, medicul ia în considerare şi afecţiunile asociate, precum şi medicaţia administrată în momentul respectiv. Doar în acest fel se poate face o schemă terapeutică eficientă, individualizată“, mai spune Radu Leon George.

Nici chiar suplimentele alimentare sau remediile naturiste nu pot fi administrate fără a cere în prealabil sfatul unui specialist. Aceasta deoarece pot interacţiona cu medicamentele sau pot avea efecte adverse.

De altfel, şi ceaiurile, tincturile sau extractele din plante pot afecta anumite tratamente, mai ales pe cele pentru bolile cardiovasculare şi anticoagulante. „Remediile naturale au căi de metabolizare în organism care sunt, de multe ori, comune cu ale medicamentelor pe care le iau pacienţii cardiaci“, subliniază prof. dr. Doina Dimulescu, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă „Elias“, din Bucureşti.

3. Nu respectăm durata de administrare

La nivel mondial, peste 60% din persoanele care urmează un tratament întrerup medicaţia după trei zile de administrare pentru că au constatat că se simt mai bine, arată mai multe studii recente. Iar acest lucru îngreunează vindecarea afecţiunii respective, crescând riscul de recidivă. Este cazul antibioticelor care, utilizate un timp prea scurt, determină rezistenţă microbiană, mai exact scăderea sensibilităţii bacteriilor la un anumit antibiotic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite