10 reguli pentru a evita toxiinfectiile alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ouale pot fi depozitate in frigider numai in spatiile special desemnate acestui scop, dupa ce au fost spalate cu detergent si cu o solutie de clor. Ouale nedezinfectate pot transmite salmonella la

Ouale pot fi depozitate in frigider numai in spatiile special desemnate acestui scop, dupa ce au fost spalate cu detergent si cu o solutie de clor. Ouale nedezinfectate pot transmite salmonella la alimentele deja preparate care sunt tinute in frigider, ne-a declarat dr. Lili Pasat, inspector sanitar sef in Ministerul Sanatatii. Acestea nu trebuie puse langa mezeluri, branza sau alte produse deja preparate. Nici carnea cruda nu trebuie asezata langa alimentele gatite. Pentru a evita imbolnavirile, populatia trebuie sa respecte anumite reguli stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). 1) Fructele si legumele sunt bune de consumat in stare naturala, pe cand alte alimente nu sunt sigure decat daca au fost supuse unui tratament termic. De exemplu, este mult mai sigur laptele pasteurizat decat cel crud. 2) Alimentele trebuie pregatite corect. Multe produse de origine animala, in special carnea de pasare, ouale si laptele nepasteurizat, pot fi contaminate in mod natural cu microbi care sa produca imbolnaviri. Carnea si pestele trebuie sa fie complet dezghetate inainte de preparare. 3) Alimentele gatite trebuie sa fie consumate imediat. Cand acestea ajung la temperatura camerei, microbii incep sa se inmulteasca si cu cat perioada de racire este mai lunga, cu atat este mai mare riscul de imbolnavire. 4) Daca alimentele gatite trebuie pastrate o perioada mai lunga de timp, atunci ele trebuie depozitate la rece, sub 10 grade Celsius. 5) Este recomandat ca alimentele destinate copiilor sa fie preparate doar inainte de masa si sa nu fie pastrate timp indelungat. 6) O greseala frecventa, care poate duce la toxiinfectii, consta in punerea unei cantitati prea mari de alimente calde in frigider. 7) Reincalzirea corecta a alimentelor reprezinta cea mai buna protectie impotriva microbilor care se pot dezvolta in timpul depozitarii. 8) Contactul dintre alimentele nepreparate si cele care nu necesita gatirea sau care se consuma crude trebuie evitat. 9) Este foarte important ca persoanele care prepara alimentele sa se spele pe maini des si foarte bine. La fel de importanta pentru siguranta alimentelor este calitatea apei folosite in timpul gatitului sau la spalatul diferitelor alimente si mainilor. 10) Trebuie ca populatia sa fie foarte atenta si la animalele de casa, care sunt purtatoare de microbi usor transmisibili pe alimentele in curs de preparare. Alimentele trebuie protejate si de insecte si rozatoare, care pot fi cauza unor boli cu transmitere digestiva.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite