10 ponturi din întreaga lume pentru o viaţă sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiecare ţară are cel puţin un obicei sănătos care ne-ar putea creşte speranţa de viaţă FOTO: Arhivă
Fiecare ţară are cel puţin un obicei sănătos care ne-ar putea creşte speranţa de viaţă FOTO: Arhivă

Ne-am putea creşte considerabil speranţa de viaţă dacă am adopta cel puţin obicei sănătos din India, Olanda, Mexic, Brazilia, Polonia, Japonia, China, Gambia, Spania şi din Islanda.


1. India: condimentele

E nevoie de o singură îmbucătură din mâncarea tradiţională indiană, pentru a-ţi da seama de ce acest popor nu are probleme de greutate: fiind picante, alimentele se mănâncă încet şi te fac să bei foarte multă apă, potrivit nutriţionistei Keri Glassman.

Mai mult, condimentele sunt bogate în antioxidanţi, care au rolul de a lupta împotriva radicalilor liberi, principalii factori de risc pentru o varietate de boli.

Capsaicina, întâlnită în ardeii iuţi, ajută la arderea grăsimilor, în timp ce turmericul, ingredient-cheie în curry, conţine curcumină, cu rol în suprimarea dezvoltării ţesutului adipos.

2. Olanda: mersul pe bicicletă

Mai mult de jumătate din populaţia olandeză a renunţat la maşini în favoarea bicicletelor pentru activităţile zilnice.

Limitarea mersului cu maşina ar putea reprezenta o soluţie eficientă pentru pierderea în greutate şi pentru arderea caloriilor, potrivit unui studiu recent întocmit de Universitatea din Illinois.

3. Mexic: porţie mică la cină

De regulă, mexicanii servesc cea mai consistentă masă între orele 14.00 şi 16.00. O cantitate mare de calorii la micul dejun sau la prânz conferă energie organismului pentru o zi întreagă, astfel că la cină nu vom mai simţi nevoia să mâncăm mult. Porţiile reduse la masa de seară ne ajută să ne menţinem silueta, dar şi să prevenim refluxul gastroesofagian.

4. Brazilia: sociabilitatea

prieteni

Legăturile sociale puternice sunt la fel de importante pentru longevitate ca renunţarea la fumat, potrivit unei cercetări publicate în ziarul „PLoS Medicine“. Aceasta poate fi explicaţia pentru starea bună de sănătate şi pentru reputaţia locuitorilor din emisfera sudică. Timpul petrecut alături de prieteni ajută la producerea de oxitocină în organism, cu rol în îmbunătăţirea tensiunii arteriale şi, în general, în relaxarea organismului.

Brazilienii petrec cea mai mare parte din timpul lor alături de familii, în medie 74 de ore pe săptămână şi sunt cel mai puţin expuşi la stres, potrivit unui studiu realizat în 11 ţări.

5. Polonia: gătitul acasă

Polonezii cheltuiesc aproximativ 5% din bugetul lor pentru a mânca în oraş. Mâncarea nesănătoasă de la restaurante conţine în medie cu 642 mai multe calorii decât cred oamenii, arată un studiu apărut în „American Journal“.

6. Japonia: se ridică de la masă înainte să se sature

Cunoaşterea diferenţei dintre sătul şi ghiftuit reprezintă diferenţa dintre  un mod de viaţă sănătos şi unul nesănătos. Locuitorii arhipelagului Okinawa, cunoscuţi ca fiind cei mai longevivi din lume, mănâncă până simt că sunt 80% sătui.

Pe o scară de la unu la zece, adică de la flămând la sătul, ar trebui să te opreşti din mâncat atunci când ajungi la patru. Creierului îi trebuie timp pentru a primi informaţia că stomacul este plin. Mâncatul încet te ajută să recunoşti această stare, să eviţi supraalimentarea şi, în cele din urmă, să-ţi reduci apetitul. 

7. China: meditaţia

Potrivit studiilor, meditaţia ajută la reducerea riscului de infarct, de atac cerebral, precum şi de anxietate şi de depresie. Practicarea unei tehnici de meditaţie chinezească, bazată pe conceptele taoiste şi confucianiste de armonie cu natura, pentru o lună poate îmbunătăţi funcţionarea creierului, având ca rezultat o gândire mai ascuţită, potrivit Universităţii de Tehnologie din Texas.

Această tehnică se concentrează pe relaxarea corpului, reglarea respiraţiei, pe  reprezentări mintale şi pe antrenamentul minţii. „Conexiunea minte-corp ne influenţează întreaga stare de sănătate“, a declarat Holland.

8. Gambia: alunele

Pentru naţiunea vest-africană, alunele înlocuiesc carnea, oferind cantitatea de proteine de care organismul are nevoie. Astfel este redus riscul hipertensiunii sangvine, dereglării metabolismului şi diabetului, potrivit Şcolii Medicale Harvard.

Persoanele care mănâcă regulat alune, de cel puţin cinci ori pe săptămână, au un risc cu 50% mai mic de a suferi de boli de inimă.

Mai mult decât atât, fiind bogate în proteine şi în grăsimi „bune“, conferă senzaţia de saţietate pentru mai mult timp.

9. Spania: puiul de somn de la prânz

peste

Somnul de după-amiază are rolul de a reseta sistemul imunitar, de a reduce stresul şi nivelul inflamaţiilor din corp. De asemenea, cei care dorm la prânz, aşa cum fac spaniolii, au un risc mai mic de a face infarct.

10. Islanda: peştele

În fiecare an, islandezii mănâncă, în medie, 100 de kilograme de peşte de apă rece: păstrăv, scrumbie şi cod. Nivelul crescut de acizi graşi Omega 3 îi ajută pe islandezi în lupta cu kilogramele în plus, dar şi împotriva bolilor de inimă.

Acizii Omega 3 ajută, de asemenea, la o mai bună funcţionare a celulelor creierului şi la sporirea nivelului endorfinelor (hormonii stării de bine). Glassman recomandă consumul de peşte precum somon, macrou sau sardine de două sau chiar de trei ore pe săptămână.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite