10 mituri despre cancerul de sân. Cât de periculoase sunt sutienele cu sârmă şi antiperspirantele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luna octombrie este luna de conştientizare a pericolului cancerului de sân FOTO Shutterstock
Luna octombrie este luna de conştientizare a pericolului cancerului de sân FOTO Shutterstock

În fiecare an, în România sunt diagnosticate aproximativ 10.000 de femei cu cancer de sân în forme avansate sau cu metastaze. Mortalitatea este foarte mare tocmai pentru că tumorile sunt depistate târziu, o consecinţă directă a faptului că femeile din România nu au informaţii corecte privind această boală gravă.

1. Numai femeile care au avut în familie cazuri de cancer mamar sunt la risc

În realitate, aproximativ 70% din totalul cazurilor de cancer de sân nu se înregistrează la femei care să fi avut vreo rudă cu această boală. Totuşi, dacă o rudă de gradul I (părinte, soră, copil) a avut sau are cancer de sân, riscul tău de a face boala malignă este dublu. Două rude de gradul I cresc şi mai mult acest pericol, potrivit ABC News. Există teste genetice disponibile şi în România pentru a identifica mutaţiile genetice responsabile cu cancerul mamar. 

2. Sutienele cu sârmă cresc riscul cancerului de sân

Cele mai multe studii infirmă teoria conform căreia sutienele cu sârmă apasă pe nodulii limfatici de la nivelul sânilor, ducând astfel la acumularea unei cantităţi mari de toxine şi, deci, la cancer de sân. Conexiunea este neştiinţifică, susţin specialiştii.

3. „Am un nodul la un sân, sigur am cancer“

În jur de 80% din nodulii care se formează în sânii femeilor de-a lungul vieţii sunt benigni (necanceroşi) şi apar pe fondul schimbărilor hormonale lunare sau pe fondul altor probleme de sănătate. Totuşi, medicii le încurajează pe femei să se palpeze lunar şi să meargă la medic imediat ce au simţit ceva nelalocul lui. Pentru diagnostic, medicul va solicita investigaţii mai amănunţite, cum sunt ecografia mamară, ultrasunetele sau mamografia.

4. Antiperspirantele cresc riscul de cancer mamar

Societatea Oncologică Americană neagă existenţa unei conexiuni între utilizarea antiperspirantelor şi cancerul mamar, pe motiv că este nefondată ştiinţific. Totuşi, specialiştii americani şi cei europeni cred că este nevoie de nişte cercetări de amploare pentru a identifica riscul precis al aluminiului din antiperspirante, dar şi al parabenilor asupra sănătăţii mamare.

În cadrul unui studiu recent, o echipă de cercetători a descoperit urme de parabeni în câteva mostre de tumoare mamară. Parabenii, folosiţi pe post de conservanţi în antiperspirante, dar şi în alte produse cosmetice, acţionează asupra organismului precum estrogenul. Şi este cunoscut faptul că un exces estrogenic creşte riscul de cancer mamar.

5. Femeile cu sâni mici sunt mai ferite de cancer

Nu există nicio legătură între mărimea sânilor şi riscul de a dezvolta cancer mamar. Sânii foarte mari sunt mai dificil de examinat cu metodele clasice decât sânii mici (atât mamografiile, cât şi IRM-ul pot fi neconcludente).

De altfel, nici bărbaţii nu sunt feriţi de cancerul mamar.

6. Cancerul de sân se manifestă întotdeauna prin apariţia unui nodul

Într-adevăr, un nodul poate fi semn de cancer  mamar, la fel cum poate fi manifestarea unei alte probleme benigne la acest nivel. Dar toate femeile ar trebui să se îngrijoreze şi dacă apar alte manifestări, chiar în lipsa unui nodul, care pot anunţa cancerul. Acestea includ: inflamarea sânilor, iritaţii ale unor zone ale sânilor, apariţia unor „găurele“, asemănătoare celor de celuliltă, dureri de sâni sau de mameloane, „retragerea“ unuia sau a ambelor mameloane, înroşirea unor porţiuni, apariţia unor scuame, îngroşarea pielii sânilor sau mameloanelor sau scurgeri din mameloane.

7. Femeile cu sânii foarte tari sau cu mulţi noduli (mastoză fibrochistică) sunt mai predispuse la cancerul mamar

image

În trecut, medicii credeau că femeile cu sânii foarte denşi sau cu noduli, afecţiune cunoscută ca mastoză fibrochistică, au un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar decât celelalte. Dar studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat că nu există nicio legătură în acest sens.

Există, totuşi, o problemă în cazul acestor femei: fiind cu mulţi noduli şi greu de palpat, în cazul în care apare un nodul canceros, acesta este mult mai dificil de depistat. În astfel de situaţii, medicii recomandă, pe lângă mamografii, şi ultrasunete.

8. În faţa cancerului mamar nu contează greutatea

De fapt, femeile supraponderale şi cele obeze au un risc mai mare de a suferi de cancer mamar decât cele normoponderale, arată studiile. Mai ales dacă au trecut de vârsta menopauzei, femeile cu grăsime multă în special pe talie sunt predispuse la dezvoltarea de tumori maligne la nivelul sânilor. Explicaţia este că grăsimea corporală acţionează ca o altă glandă şi eliberează în corp hormoni care stimulează dezvoltarea cancerului.

9. Mamografiile anuale după 40 de ani cresc riscul de cancer de sân, în loc să-l prevină

mamografie

Dacă medicul ţi-a recomandat să faci anual câte o mamografie, atunci balanţa riscuri/beneficii este înclinată în favoarea sănătăţii tale. Într-adevăr, mamografia este o investigaţie iradiantă, dar cantitatea de radiaţii este foarte mică. Această analiză poate depista tumorile maligne încă de când sunt foarte mici şi nu pot fi simţite la palpare, ceea ce creşte considerabil şansa de supravieţuire pe termen lung.

10. Biopsiile favorizează răspândirea cancerului în corp

Niciun studiu de încredere nu a demonstrat că biopsia ar putea răspândi celulele canceroase în restul corpului, susţin specialiştii citaţi de ABC News. 

Citeşte şi:

VIDEO Povestea tânărului care trăieşte cu HIV de peste 20 de ani, deşi medicii i-au dat doar cinci luni

În urmă cu mai bine de 20 de ani, un bebeluş pe nume Brryan Jackson, de 11 luni, din St. Louis, a fost injectat cu sânge infectat cu HIV de tatăl lui care nu mai voia să-i plătească pensie alimentară. Astăzi, este student şi vrea să devină preot.

24% din românce cred că avortul este o metodă contraceptivă şi numai 1% folosesc pilula de a doua zi

O treime din femeile din România au avut parte de un „accident“ cu prezervativul în timpul actului sexual, astfel încât s-au expus riscului unei sarcini nedorite. Iar 27% din românce au recurs la avort la un moment dat. Acestea sunt rezultatele unui sondaj recent privind contracepţia la români, realizat de compania globală de cercetare Millward Brown.

Inventatorul ţigării electronice avertizează că multe dispozitive de pe piaţă pot fi nocive

Hon Lik, chimistul chinez care a inventat ţigara electronică în 2003, crede că este nevoie de un control foarte riguros al dispozitivelor de acest tip existente pe piaţa europeană şi americană, după cum reiese dintr-un interviu pe care l-a acordat recent publicaţiei franceze „Sciences et Avenir“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite