10 complicaţii ale rinichiului polichistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chisturile renale modifică dimensiunea rinichilor şi le reduc capacitatea de a funcţiona normal. În timp, boala evoluează şi poate duce la complicaţii grave.

Rinichiul polichistic sau boala polichistică a rinichilor este o afecţiune ereditară, caracterizată prin dezvoltarea de chisturi pline cu lichid, care înlocuiesc treptat cea mai mare parte a ţesuturilor ambilor rinichi. Aceste chisturi, de dimensiuni diferite, reduc funcţia renală. În cazul în care chisturile devin mari şi numeroase, poate să apară insuficienţa renală.

Există şi o formă juvenilă a afecţiunii care este diagnosticată, de regulă, la naştere. Dar simptomele rinichiului polichistic apar cel mai des la adulţii cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani. Se manifestă prin dureri, fie în regiunea inferioară a spatelui, fie abdominale, sânge în urină, creşterea tensiunii arteriale şi, mai rar, chisturi pe ficat şi pancreas. Boala are o evoluţie îndelungată (10-20 de ani) şi poate duce, în timp, la insuficienţă renală.

Cum se pune diagnosticul

Metoda de diagnosticare este ecografia. Tomografia computerizată (CT) este cea mai eficientă, pentru că astfel medicul poate avea o imagine precisă a locului unde se află chisturile şi a dimensiunii acestora. Examenul sumar de urină poate indica prezenţa albuminuriei şi a hematuriei. Iar un examen biochimic al sângelui arată creşterea valorilor ureei şi a creatininei în stadiile avansate de boală, cu instalarea insuficienţei renale cronice.

Urmări posibile

1. Tensiunea arterială ridicată

Este o complicaţie obişnuită a bolii polichistice a rinichilor. Netratată, poate provoca leziuni ale rinichilor şi poate creşte riscul bolilor de inimă şi al accidentului vascular cerebral. Este bine de ştiut că un control atent al hipertensiunii arteriale poate ajuta la încetinirea deteriorării renale.

Află pe Clicksanatate.ro ce alte complicaţii pot da chisturile la rinichi!

Ceaiul de scorţişoară, doza ta de sănătate

Tu ştii la ce se poate folosi ghimbirul când nu îl mănânci?

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite