Dr. Vlad Predescu: „Osteotomia personalizată reuşeşte să întârzie sau să oprească artroza la nivelul genunchiului, facând astfel posibilă vindecarea acestei afecţiuni “ 0

Osteotomia personalizată este un tip de chirurgie preartrozică, prin care medicul ortoped îşi propune să salveze genunchiul printr-o intervenţie chirurgicală asistată de computer, prin care este protejat cartilajul şi se întârzie degradarea articulară şi, implicit, a evoluţiei către artroză.

Dr. Vlad Predescu: „Osteotomia personalizată reuşeşte să întârzie
sau să oprească artroza la nivelul genunchiului, facând astfel posibilă
vindecarea acestei afecţiuni “ Vezi comentarii 0

Un nou vaccin împotriva COVID-19, produs de GSK şi Sanofi, va fi lansat la finalul anului | coronavirus

Un nou vaccin împotriva COVID-19, produs de GSK şi Sanofi, va fi lansat la finalul anului

Un nou vaccin împotriva Covid-19 va fi lansat de GlaxoSmithKline alături de partenerul francez Sanofi, până la sfârşitul anului. Vaccinul a fost iniţial aşteptat să obţină aprobarea de reglementare în prima jumătate a anului 2021, dar a fost amânat în decembrie după ce nu a reuşit să producă un răspuns imun puternic la persoanele în vârstă, scrie The Guardian.

Studiu: Vaccinurile anti-COVID de la Pfizer şi Moderna ar putea fi eficiente şi pentru copii dacă este imunizată mama. Ce spune medicul Radu Vădăleanu | coronavirus

Studiu: Vaccinurile anti-COVID de la Pfizer şi Moderna ar putea fi eficiente şi pentru copii dacă este imunizată mama. Ce spune medicul Radu Vădăleanu

„Vaccinul este eficient pentru femeia gravidă”, afirmă medicul ginecolog Radu Vlădăreanu. Totodată, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat de specialişti din Israel şi SUA,  atât femeile gravide cât şi cele care alăptează şi sunt vaccinate, pot transmite anticorpi de protecţie copiilor. Studiul Jama a analizat probe de sânge de la femei imunizate cu serurile de la Pfizer şi Moderna.

Studiu: Simptomele neurologice ale pacienţilor cu COVID-19 cresc de şase ori riscul de deces | coronavirus

Studiu: Simptomele neurologice ale pacienţilor cu COVID-19 cresc de şase ori riscul de deces

Pacienţii cu COVD-19 care dezvoltă simptome neurologice prezintă un risc de şase ori mai mare de deces, potrivit unui studiu internaţional publicat marţi de revista medicală JAMA Network Open. Totodată se arată că chiar dacă "pandemia va fi complet eradicată, vorbim despre milioane de supravieţuitori" cu potenţiale probleme pe viitor, afirmă conducătorul consorţiului care a realizat cercetarea, relatează EFE.

Analiză: OMS şi liderii lumii puteau să prevină catastrofa globală COVID-19 | coronavirus

Analiză: OMS şi liderii lumii puteau să prevină catastrofa globală COVID-19

Un răspuns rapid la nivel internaţional ar fi putut opri epidemia de COVID-19 din China înainte să devină „catastrofa globală din sănătate şi economie”, arată un raport al experţilor din Comisia Independentă pentru Starea de Pregătire şi Răspunsul la Pandemie (IPPR), analiză cerută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Financial Times.

Carnea la grătar este la fel de periculoasă precum ţigările. Cum motivează medicii

Carnea la grătar este la fel de periculoasă precum ţigările. Cum motivează medicii

Gudronul, un amestec de hidrocarburi care rezultă din arderea lemnului, a cărbunelui si a frunzelor, precipită în funigine şi se depune în plămânul unui fumător şi rămâne acolo. Substanţa este produsă de orice materie arsă, indiferent că vorbim despre ţigări sau de carnea preparată la grătar, pe foc direct. „Şi de aici pot apărea procese anormale în organele prin care respiraţi”, avertizează speciaţiştii.

Studiu: COVID-19 este o afecţiune vasculară, nu una respiratorie cum se credea până acum

Studiu: COVID-19 este o afecţiune vasculară, nu una respiratorie cum se credea până acum

Un studiu desfăşurat la Universitatea din San Diego împreună cu Institutul Salk susţine că boala provocată de SARS-CoV-2 este o afecţiune vasculară, şi nu una respiratorie, aşa cum se credea până acum, relatează Euronews. Acest lucru ar putea explica formarea de cheaguri în cazul unora dintre pacienţi, dar şi alte manifestări, precum „degetele COVID”, care nu sunt simptome specifice unei boli respiratorii.

Studiu: 60% dintre pacienţii care au fost spitalizaţi din cauza COVID-19 au cel puţin un simptom la şase luni de la infectare | coronavirus

Studiu: 60% dintre pacienţii care au fost spitalizaţi din cauza COVID-19 au cel puţin un simptom la şase luni de la infectare

60% dintre pacienţii care au fost anterior internaţi la spital din cauza COVID-19 „sunt în continuare afectaţi de cel puţin un simptom, la şase luni de la infectare”, cel mai adesea aceştia manifestă oboseală, dureri sau greutăţi în respiraţie, potrivit unui studiu francez publicat, luni, în revista Clinical Microbiology and Infection, informează AFP.

După cum se vede în imaginea de mai sus, inserată în Newsweek, cu 72 de ore în urmă, cazurile de coronavirus scad în Statele Unite ale Americii, în timp ce europenii se confruntă cu al treilea val de infectări. Pentru a înţelege situaţia spre care ne îndreptăm am optat pentru un dialog punctual, cu un epidemiolog cu o vastă experienţă internaţională.

acum 2 luni · comentarii (11)

Dacă ar fi să folosesc un termen binecunoscut în rândul specialiştilor români în domeniul protecţie şi securităţii datelor cu caracter personal, aş spune că o noua "bazaconie" (termen folosit de fostul premier) a fost lansată de autorităţile care au modificat pe ultima sută de metri, înainte de redeschiderea şcolilor în 8 februarie, procedura privind testarea anti COVID-19 a elevilor.

acum 3 luni · comentarii (3)

După atâta timp, după tone de articole, mii şi mii de ore de producţii radio-tv, a venit şi momentul la care s-a sperat atât de mult, adică autorizarea oficială dată de americani pentru folosirea în regim de urgenţă a vaccinului ant Covid 19, cel produs de Pfitzer-BionNtech.

acum 5 luni · comentarii (38)

După ce am observat, la nivelul acţiunilor publice, că NATO a acţionat eficient în sprijinul celor calificaţi să combată coronavirusul, iar UE a picat iniţial examenul solidarităţii, a sosit momentul să trecem de la unele iluzii perindate pe micul ecran, cu decizii controversate de combatere a pandemiei, la politica...personală, pentru că trăim într-o societate unde dreptul la propria identitate şi conduită responsabilă trebuie susţinut adecvat.

acum 11 luni · comentarii (8)

Situaţie catastrofală în sistemul medical din România: peste 10% din persoanele confirmate ca fiind infectate sunt cadre medicale. Mai mult decât atât: peste 50% din cetăţenii confirmaţi ca fiind infectaţi au luat virusul din interiorul sistemului medical.

acum 1 an · comentarii (9)

Autopsia medico-legală este reglementată, în România, în articolul 185 din Codul de procedură penală. Producerea, în ţara noastră, a primelor decese cauzate de coronavirus, impune adaptarea legislaţiei care reglementează autopsia la noile realităţi.

acum 1 an · comentarii (3)

România ocupă locul 60 din 195 de ţări ale lumii, în Indexul Global al Siguranţei Medicale, care sintetizează capacitatea statelor de a face faţă epidemiilor şi pandemiilor. Punctajul ţării noastre, obţinut pe baza a 34 de indicatori, este de 45,8 din 100 de puncte posibile - peste media globală de 40,2. Acest scor plasează România în categoria ţărilor pregătite pentru a răspunde unei provocări sanitare grave.

acum 1 an · comentarii (2)

S-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de marţi, 4 ianuarie, când îşi propusese, ca de obicei, să vină la Academia Oamenilor de Ştiinţă, al cărei preşedinte de onoare fondator era, Prof. univ. Dr. H.C. chirurg cardiovascular VASILE CÂNDEA, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, secretar general internaţional al Uniunii Medicale Balcanice, multiplu doctor ”Honoris Causa”,

acum 1 an · comentarii (0)

Nu este uşor să vorbeşti despre cancer. Cu atât mai mult, nu este uşor să aduci acest subiect pe scenă. Iar când este vorba despre cancerul la sân situaţia se complică. Situaţia devine tragică atunci când încercarea are loc într-o ţară în care lipsa educaţiei solide şi-a lăsat amprenta gravă asupra felului în care se gândeşte şi se lucrează. Situaţia este traumatică când dialogul social îl ignoră pe cel medical şi vice versa.

acum 2 ani · comentarii (3)

Dr. Frank Hoffmann (Germania) a produs o revoluţie în depistarea cancerului la sân. El instruieşte femei nevăzătoare să devină examinatori medicali tactili. Datorita sensibilităţii tactile superioare, acestea descoperă cu 50% mai multe tumori şi cu 28% mai multe alteraţii de dimensiuni mici decât doctorii specializaţi. Dr. Hoffmann, Ashoka Fellow vine în România la invitaţia Ashoka România în 16 februarie pentru a-şi prezenta inovaţia socială.

acum 2 ani · comentarii (0)
Postari Recente
Modifică Setările