VIDEO Cum verifici dacă mierea este naturală sau falsificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mierea este bogată în diverse substanţe nutritive cum ar fi vitamine, minerale şi factori cu rol antibiotic, împrumutând din proprietăţile terapeutice ale plantelor de origine FOTO Shutterstock
Mierea este bogată în diverse substanţe nutritive cum ar fi vitamine, minerale şi factori cu rol antibiotic, împrumutând din proprietăţile terapeutice ale plantelor de origine FOTO Shutterstock

Din cauza preţului destul de crescut la noi în ţară, mierea este, în multe cazuri, greu accesibilă, iar consumul este oricum redus, arată statisticile. Aşa că trebuie să te asiguri că atunci când cumperi miere, ai achiziţionat un produs cu adevărat de calitate. Pentru că multe dintre sortimentele de pe rafturi sunt falsificate!


Este o problemă care persistă nu doar la noi în ţară, ci în întrega Europa şi în SUA. Mierea este uşor de falsificat şi, prin urmare, mulţi producători apelează la diverse trucuri pentru a-i reduce calitatea, deşi preţurile sunt tot ridicate. Prin urmare, preţul nu este un indicator al calităţii mierii. Deşi, atunci când întâlnim o miere incredibil de ieftină, mai ales pe marginea drumului şi nu în magazine, ar trebui să fim circumspecţi în ceea ce priveşte calitatea produsului.

În cadrul unor controale realizate în ultimii ani în supermarketuri, specialiştii au găsit miere comercializată ca fiind de salcâm, adică de calitate superioară, cu un preţ pe măsură, care s-a dovedit a fi, de fapt, o combinaţie de miere de rapiţă, de floarea-soarelui şi de tei. Aceasta este doar una dintre metodele de falsificare a mierii. Aşadar, în multe cazuri, ne alegem fie cu o miere de calitate mai slabă, fie cu una falsificată cu glucoză industrială.

Ce riscuri implică glucoza industrială

Glucoza se găseşte în mod natural în majoritatea fructelor şi, desigur, se regăseşte şi în miere. Însă cea introdusă în mod artificial în mierea falsificată, pentru a o înmulţi, este glucoză artificială obţinută prin hidroliza amidonului din porumb sau din cartofi.

Există două forme: lichidă şi solidă, dar la falsificarea mierii se adaugă cea în formă lichidă, având culoarea şi gustul similar cu cel al mierii, iar mirosul insesizabil. În general, glucoza industrială lichidă se foloseşte la siropurile pentru confierea fructelor, la compoturi şi la prepararea lichiorurilor. Riscul pe care îl implică un consum îndelungat de miere falsificată este că, în loc să ne protejăm sănătatea, beneficiu oferit în mod normal de mierea autentică, ne-o compromitem.

Mai exact, a consuma miere în care s-au adăugat îndulcitori artificiali este aproape la fel de nociv cum este şi consumul de zahăr şi de produse dulci rafinate.

Alte metode de falsificare a mierii

  • adaos de zahăr invertit, sirop de porumb, melasă;
  • adaos de E-uri (zaharină, aspartam, sucraloză, caramel);
  • amestec de amidon, gelatină, albuş de ou;
  • adaos de conservanţi şi de neutralizanţi;
  • adaos de polen;
  • poate fi falsificată indirect, prin hrănirea albinelor cu zahăr, sirop invertit, sirop de porumb, glucoză.


Mierea cristalizată este naturală

În mod natural, mierea are în compoziţie şi fructoză, şi glucoză. Cea cu un conţinut mai mare de fructoză se menţine în stare lichidă, fluidă mai multă vreme. În schimb, cea cu un conţinut crescut de glucoză se cristalizează rapid, chiar şi la câteva săptămâni de la recoltare.

Cristalizarea este, deci, un proces natural, care nu are niciun efect negativ asupra conţinutului de substanţe nutritive. Dimpotrivă, mierea cristalizată are, în cele mai multe cazuri, şi polen în compoziţie, ceea ce-i creşte valoarea terapeutică. 

image

Recomandare

Dacă ai dubii cu privire la mierea pe care ai cumpărat-o, poţi trimite o mostră pentru analiză fizico-chimică şi microbiologică la un laborator de specialitate, cum este cel din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură din Bucureşti. Aici sunt analizaţi mai mulţi parametri care pot confirma sau infirma falsificarea mierii respective. Acest lucru se face însă pe cheltuiala dumneavoastră. În cazul în care se dovedeşte că mierea este contrafăcută, te poţi adresa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia consumatorului şi poţi cere despăgubiri. 

Încălzirea distruge nutrienţii

Atunci când mierea este încălzită la temperaturi de peste 45 de grade Celsius, enzimele din compoziţia sa sunt distruse, la fel şi o parte din substanţele nutritive. Acesta este motivul pentru care specialiştii ne recomandă să nu adăugăm mierea în ceaiul fierbinte.

Există situaţii în care producătorii supraîncălzesc mierea pentru a o fluidiza şi adaugă apoi îndulcitori artificiali. Puteţi recunoaşte mierea supraîncălzită, deci fără valoare terapeutică, analizând cât este de lichidă.

Dacă este prea apoasă, există riscul să fi fost încălzită excesiv. În plus, dacă nu are aroma specifică mierii, mai mult ca sigur a fost adusă la temperaturi de peste 50 de grade Celsius.

Cum să verifici dacă mierea este naturală


Bine de ştiut

O altă metodă de falsificare a mierii este hrănirea albinelor de către producători cu zahăr. Practic, produsul obţinut este zahăr convertit în miere, cu valoare nutritivă extrem de redusă. Lipsa aromei specifice poate fi un indicator în acest sens.

Cum o poţi testa în 6 paşi

1. În primul rând, analizează culoarea, care poate varia de la auriu deschis la gălbui închis, spre maroniu, gustul, care trebuie să aibă aroma specifică, a florilor din care a fost cules nectarul, şi consistenţă nu prea lichidă. Dacă gustul mierii este caramelizat, poate fi vorba despre o miere încălzită pentru a fi fluidizată sau amestecată cu zahăr ars.

2. Pentru a vedea dacă a fost adăugată apă, introdu în miere un băţ de chibrit cu partea incandescentă în borcanul cu miere. Dacă mierea este veritabilă, chibritul ar trebui să se aprindă. În cazul în care nu se aprinde, este posibil să aibă adaos de apă. La fel şi dacă se aprinde, dar se aude ca atunci când scapi, din greşeală, apă în tigaia cu ulei.

3. Încearcă să dizolvi o lingură de miere în apă. Mierea autentică nu se va dizolva imediat, ci va cădea şi se va depune pe fundul paharului. Dacă mierea este fasificată, se va dizolva imediat şi nu se va depune. Se poate folosi, de asemenea, şi metanol, un tip de alcool obţinut din fermentarea sfeclei de zahăr sau a fructelor. În acest alcool, mierea contrafăcută se dizolvă extrem de uşor şi îi dă lichidului un aspect lăptos.

4. Toarnă o lingură de miere pe hârtie de sugativă. Spre deosebire de mierea falsificată, cea naturală, autentică nu va fi absorbită de sugativă. Şi un filtru de cafea (din hârtie) poate da rezultate.

5. O altă metodă de testare a mierii poate fi şi „murdărirea” unui şervet alb de bucătărie cu o lingură de miere. Cea autentică nu pătează, pe când cele mai multe tipuri de miere artificială lasă pete gălbui.

6. Verifică pH-ul cu ajutorul unei benzi speciale. Mierea naturală este neutră din punct de vedere al acidităţii. Cea falsificată cu zahăr invertit artificial este acidă, iar cea în care a fost adăugat zahăr neinvertit este alcalină. Mierea supraîncălzită este şi ea acidă, deoarece fructoza se descompune în acid formic.  

Citeşte şi:

VIDEO Adevărul Live: Cum ne îmbolnăvesc remediile naturale şi cum le recunoaştem pe cele riscante

Terapiile naturale către care se îndreaptă tot mai mulţi români în ultima vreme nu sunt lipsite de riscuri. De altfel, există în continuare pe piaţă o varietate de produse necontrolate de nicio autoritate, care pun serios în pericol sănătatea. 

VIDEO Dr. Ruxandra Constantina ne spune care sunt cele mai bune ceaiuri de slăbit şi la ce trebuie să fim atenţi când le alegem

Piaţa remediilor care promit slăbirea rapidă şi de durată este suprasaturată. La Adevărul Live, medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, ne-a ajutat să aflăm care sunt cu adevărat ceaiurile de ajutor în lupta cu grăsimea în plus şi care sunt cele pe care trebuie să le evităm.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite