VIDEO În ce mod îţi protejează inima animalele de companie

VIDEO În ce mod îţi protejează inima animalele de
companie

Mai ales câinii labrador sunt folosiţi ca terapeuţi necuvântători FOTO: Shutterstock

Persoanele care au un animal de companie au un risc mai mic de a suferi de afecţiuni cardiovasculare decât celelalte, potrivit Asociaţiei Americane a Inimii.

Ştiri pe aceeaşi temă


Iubirea necondiţionată oferită de un animal de companie, blândeţea şi toleranţa cu care îşi acceptă stăpânul nu pot să lase mut nici chiar cel mai rece suflet, este de părere psihologul Lena Rusti, de la Mentarex Consult, din Bucureşti. Numai vederea şi mângâierea unui animal de companie ne relaxează şi ne conferă o stare generală de bine, care se traduce printr-o reducere a tensiunii arteriale şi prin scăderea riscului de a suferi de boli cardiovasculare, confirmă studiile citate de Asociaţia Americană a Inimii.

Deşi nu este clar dacă un animal de companie atenuează simptomele celor care suferă deja de afecţiuni cardiovasculare, studiile atestă faptul că în rândul stăpânilor de câini, de exemplu, incidenţa acestor boli este mai mică.

Una dintre explicaţii este că persoanele care au un câine sunt nevoite să-l scoată des la plimbare şi, deci, sunt „forţate“ să facă mai multă mişcare decât persoanele care nu au un animal de companie. O cercetare la care au participat 5.200 de adulţi a demonstrat că stăpânii de câini au o activitate fizică cu 54% mai intensă decât ceilalţi.

Studii anterioare au arătat că responsabilitatea unui animal de companie se asociază şi cu o tensiune arterială mai mică, şi cu un nivel redus de colesterol, dar şi cu o reacţie mai bună din partea organismului în situaţii de stres.

„Persoanele care au în grijă un animal se relaxează mai uşor, se responsabilizează şi învaţă să ofere dragoste şi încredere. Această schimbare poate fi mai mult decât miraculoasă, modificând nu doar starea de spirit, ci şi destinul unei persoane. Nu întâmplător, studiile arată că persoanele care nu doar iubesc animalele, ci au şi grijă de ele, trăiesc mai mult“, precizează Lena Rusti.

Terapia cu animale, benefică pentru copiii cu probleme

Animalele de companie - în special câinii - sunt folosite tot mai mult ca terapeuţi necuvântători, atât în cazul vârstnicilor, cât şi în cazul copiilor cu autism, cu sindrom Down sau cu alte tulburări neurologice.

În acest filmuleţ, un câine rasa labrador are grijă de un băieţel cu sindromul Down.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările