„Viagra de Himalaya“, ciuperca mai valoroasă decât aurul, victimă a schimbărilor climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yarchagumba sau „viagra de Himalaya“. FOTO nepaideadlines.com
Yarchagumba sau „viagra de Himalaya“. FOTO nepaideadlines.com

În fiecare primăvară, în Himalaya, mii de săteni din Nepal, Tibet sau din Bhutan se grăbesc să recolteze o ciupercă faimoasă pentru proprietăţile sale afrodisiace, de unde şi supranumele de „viagra de Himalaya“, care creşte în interiorul unei omizi şi este comercializată în China la un preţ care îl depăşeşte pe cel al aurului. Ciuperca e însă ameninţată de schimbările climatice, conform unui studiu citat marţi de AFP, conform Agerpres.

Cercetătorii ciupercii yarchagumba - în traducere, „plantă vara, insectă iarna“ - erau la curent cu supraexploatarea şi concurenţa acerbă care ameninţă această ciupercă. În 2009 şi 2016 au fost înregistrate altercaţii mortale în timpul activităţilor de recoltare, potrivit Agerpres. 

Pe de altă parte, un studiu publicat la începutul acestei săptămâni în jurnalul ştiinţific Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) sugerează că schimbările climatice ar contribui la rândul lor la prezenţa din ce în ce în ce mai rară a acestei ciuperci.

„Nu doar supraexploatarea este responsabilă de această scădere, ci şi schimbările climatice, în special modificarea climei hibernale“, a declarat pentru AFP Kelly Hopping, coautoare a studiului şi cercetătoare în domeniul ştiinţelor naturale la Universitatea Stanford. 

Potrivit oamenilor de ştiinţă, habitatul natural al ciupercii, care preferă zonele reci situate la înălţime, însă fără prea multă zăpadă, s-a redus ca urmare a încălzirii climei din Himalaya. Această încălzire din timpul iernii este incontestabilă, subliniază AFP - în Bhutan, se estimează că temperatura medie a crescut cu 3,5 şi 4 grade în perioada 1979 - 2013.

Supranumită „Viagra de Himalaya“, această ciupercă e foarte căutată, comercianţii de plante medicinale pretinzând că stimulează performanţa sexuală (şi ajută în lupta contra cancerului şi a altor afecţiuni). Ciuperca este consumată în ceai sau în supe.

Autorii studiului menţionează că în luna mai 2017 preţul unui kilogram de ciuperci de calitate bună era de 140.000 de dolari, potrivit unei farmacii din China, în timp ce un kilogram de aur costă aproximativ 40.000 de dolari.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite