Tratamente naturiste cu turmeric

Tratamente naturiste cu
turmeric

Tratamente naturiste cu turmeric FOTO Arhiva

Turmericul este un condiment renumit pentru efectele sale asupra longevităţii. Nu mai puţin de 4.000 de studii au analizat proprietăţile terapeutice ale turmericului şi au scos la iveală peste 580 de avantaje. Aflaţi în continuare principalele tratamente naturiste cu turmeric.

Ştiri pe aceeaşi temă


Originar din Asia de Sud, turmericul se utilizează în gastronomie atât pentru a da savoare preparatelor culinare, cât şi culoare. El este de altfel principalul ingredient din curry, celebrul amestec de condimente din bucătăria indiană.

De reţinut! Înainte de a prezenta cele mai importante tratamente naturiste cu turmeric, este bine să reţineţi un aspect esenţial privind absorbţia de curcumină, principala substanţă activă a turmericului. În momentul ingestiei de turmeric, doar o mică doză de curcumină este absorbită de organism. S-a observat însă că, în asociere cu piperul, creşte biodisponibilitatea curcuminei. De aceea, pentru a spori efectele binefăcătoare ale turmericului, este bine să adăugaţi şi piper în preparatele pe bază de curry.

Tratamente naturiste cu turmeric: luptă împotriva cancerului

Turmericul ocupă un loc important în alimentaţia populaţiei din India, unde se consumă până la 2 grame pe zi/ cap de locuitor. Se pare că astfel se explică incidenţa scăzută a anumitor forme de cancer (îndeosebi cancer colorectal) în India, comparativ cu alte state din Asia.

La fumători, un studiu clinic a demonstrat că un consum zilnic de 1,5 grame de turmeric pe durata a 30 de zile anihilează compuşii cancerigeni proveniţi în organism din fumul de ţigară.

Alte studii in vitro au evidenţiat efectul protector al turmericului contra cancerului gastro-intestinal şi colorectal. Efectul anticancer se datorează proprietăţilor antioxidante şi antiinflamatoare ale curcuminei. Medicii spun că o linguriţă de turmeric pe zi ne furnizează cantitatea necesară de curcumină pentru a preveni cancerul.

Tratamente naturiste cu turmeric: vindecă ulcerul

Turmericul este în mod tradiţional utilizat pentru a trata anumite tulburări gastro-intestinale, precum gastrita sau ulcerul de stomac. În acest sens, s-a demonstrat că un extract din turmeric inhibă secreţia de acid gastric, ceea ce ajută la vindecarea afecţiunilor gastrice. Dintr-un studiu clinic reiese că un consum zilnic de 3 grame de turmeric pe durata a 12 săptămâni duce la regresia completă a ulcerului de stomac în cazul a 75% dintre subiecţi.

Tratamente naturiste cu turmeric: diminuează colesterolul

O serie de studii au demonstrat eficienţa extractului din turmeric în reducerea colesterolului „rău” (LDL-colesterol). Aceste rezultate i-au determinat pe nutriţionişti să afirme că turmericul ajută la prevenirea aterosclerozei, un factor de risc major în apariţia bolilor cardiovasculare.

Tratamente naturiste cu turmeric: protejează creierul

Datele epidemiologice arată că boala Alzheimer apare rareori în rândul populaţiei din India, comparativ cu alte ţări. Unul dintre motive este consumul crescut de turmeric în India, dar această explicaţie trebuie demonstrată şi prin studii clinice. Se pare că proprietăţile antioxidante, antiinflamatoare şi anticolesterol sunt asociate cu efectul de protejare a creierului. Un studiu este în curs de desfăşurare pe un lot de pacienţi atinşi de Alzheimer pentru a evalua eficienţa turmericului în încetinerea declinului cognitiv.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările