Cele mai eficiente soluţii pentru colesterolul mărit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În timp, colesterolul se depune în interiorul vaselor de sânge, îngustându-le. Astfel, creşte riscul unui accident vascular cerebral sau al unui infarct, inclusiv la vârste tinere FOTO: Arhivă
În timp, colesterolul se depune în interiorul vaselor de sânge, îngustându-le. Astfel, creşte riscul unui accident vascular cerebral sau al unui infarct, inclusiv la vârste tinere FOTO: Arhivă

Problemele legate de colesterolul mărit apar la vârste din ce în ce mai fragede, astfel că astăzi nu mai sunt izolate cazurile de copii cu un nivel alarmant al colesterolului în sânge. Când este cazul să luăm medicamente şi care sunt tratamentele cele mai bune până să ajungem la pastile ne spune medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie.

Ideea potrivit căreia persoanele tinere şi slabe nu pot avea probleme cu colesterolul este total eronată, avertizează medicii.

Colesterolul mărit are legătură cu moştenirea genetică, cu ceea ce mâncăm, cu fumatul, dar şi cu stresul. Aşadar, este inevitabil ca la un moment dat în viaţă să ne confruntăm cu o astfel de problemă.

Care sunt alimentele care cresc considerabil nivelul colesterolului, câte ouă putem mânca fără riscuri, care sunt alimentele care ne ajută în lupta anticolesterol, dar şi la ce soluţii putem apela fără să recurgem la medicamente ne spune medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie.

De ce au din ce în ce mai mulţi tineri colesterolul mărit

Foarte multe persoane tinere se confruntă cu niveluri crescute ale colesterolului, care cresc semnificativ riscul de infarct. însă infarctul nu este cauzat doar de colesterol, atrage atenţia specialistul.

Este o problemă de ansamblu, nu doar creşterea colesterolului creşte riscul de infarct, ci este vorba de stilul de viaţă, de stres, mulâi tineri sunt suprasolicitaţi la locul de muncă, lipsa de odihnă şi fumatul sunt factori majori de risc, spune Ruxandra Constantina.

Trebuie avut mare grijă la alimentaţie, care are un rol important în prevenirea colesterolului mărit. Mulţi avem tendinţa să nu mai mâncăm grăsimi deloc, însă acest lucru nu este deloc benefic pentru organism.

Grăsimile saturate, adică acele grăsimi care ar trebui consumate cu prudenţă, se găsesc în produsele animale precum unt, smântână, carnea grasă, ouă, uleiul de palmier.

Grăsimile nesaturate (sănătoase) se găsesc în special în peşte şi în produsele de origine vegetală, cum ar fi uleiurile presate la rece (ulei de măsline, floarea soarelui, porumb, şofrănel, in), nuci, alune, fistic etc.

Acizii graşi din aceste grăsimi benefice (Omega 3, 6, 9) sunt indispensabili organismului: asigură buna funcţionare a inimii, ajută la dezvoltarea neuronală şi osoasă a fătului, combat depresia şi anxietatea.

Ruxandra Constantina la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Atenţie! Uleiul de măsline nu trebuie folosit la prăjit pentru că apar grăsimile trans, foarte nocive pentru organism.

Astfel de grăsimi se găsesc în foarte multe alimente cum ar fi cele de patiserie, chipsurile, biscuiţii, iar Statele Unite urmează în scurt timp să interzică folosirea acestora în compoziţia alimentelor, spune dr. Ruxandra Constantina.

Cauzele colesterolului mărit

Colesterolul provine din două surse:

  • Colesterol exogen, din alimentaţie - 25% metabolizat la nivelul ficatului
  • Colesterol endogen, ia naştere din ficat - 75%  

Cauze care influenţează creşterea colesterolului: alimentaţie bogată în grăsimi şi dulciuri, stresul, lipsa de odihnă, alcoolul, sedentarismul, fumatul.

Valorile normale ale colesterolului

Colesterolul „rău“ – LDL

Valoarea optimă - <100 mg/dl

Valoare peste valoarea optimă – 100-129 mg/dl

Crescut, la limită – 130-159 mg/dl

Crescut – 160-189 mg/dl

Foarte crescut – ≥190 mg/dl


Colesterolul total

Valoarea de dorit - <200 mg/dl

Crescut, la limită – 200-239 mg/dl

Crescut – ≥ 240 mg/dl


Colesterolul „bun“ – HDL

Valoare scăzută – <40 mg/dl

Valoare crescută – ≥60 mg/dl

Este foarte important ca persoanele să acorde atenţie tuturor valorilor de colesterol, adaugă specialistul. Valorile maxime pot fi depăşite în cazul persoanelor sănătoase, însă pentru cei cu hipertensiune, diabet şi alte probleme de sănătate, aceste valori ar trebui respectate.

Simptomele colesterolului

Din păcate, colesterolul mărit nu prezintă simptome decât foarte târziu, când deja apar afecţiuni grave, cum este infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Pot apărea lipoamele, xantelasmele la nivelul pleoapelor, însă nu totdeauna, afirmă medicul.

Din păcate, tinerii nu acordă deloc importanţă acestui aspect, nu îi interesează, nu au timp, consumă alcool, băuturi carbogazoase dulci, fumează, iar aceste lucruri duc iremediabil la creşterea colesterolului.

În timp, apare încărcarea grasă a ficatului, legată de o alimentaţie bogată în grăsimi nesănătoase şi dulciuri. 90% din cei cu colesterolul crescut au asociat un grad de steatoză hepatică, completează medicul.

Studiile arată că persoanele care adoptă un regim alimentar sănătos pot scădea cu 30% valorile colesterolului „rău“ în doar două săptămâni, adică pot obţine acelaşi efect pe care l-ar avea dacă ar lua statine.

Ruxandra Constantina la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Dacă am profita de bogăţia de verdeţuri de sezon am avea şansa ca valorile colesterolului să scadă semnificativ. Un pic de mişcare pe lângă, alergarea în aer liber, urcatul scărilor, plimbările în parc, înotul fac foarte bine, afirmă dr. Constantina.

Îngheţata din comerţ, chiar dacă este tentantă în timpul verii, nu este tocmai indicată, pentru că este plină de zahăr, E-uri şi grăsimi trans. O îngheţată făcută acasă, din ingrediente naturale, fără prea mult zahăr, sau sorbeturile sunt variante mult mai sănătoase, completează medicul.

Statine vs tratament naturist împotriva colesterolului

Statinele destinate scăderii colesterolului sunt recomandate în special persoanelor în vârstă. În schimb, tinerii care prezintă valori mari ale colesterolului ar trebui să apeleze la plante şi să îşi schimbe stilul de viaţă.

Extractele din plante şi-au dovedit eficacitatea iar respectarea dozelor poate duce la rezultatul dorit. Sunt recomandate suplimentele cu acizi graşi Omega 3 de origine vegetală şi animală - peşte, crustacee, ulei de peşte, ulei de negrilică, cânepă, ulei de in.

Trebuie avut grijă însă la dozaj, pentru că pot apărea reacţiile adverse. Uleiul de peşte, în cantităţi mari,  fluidifică sângele şi creşte riscul de hemoragie.

Pentru regenerarea ficatului, deci şi pentru scăderea colesterolului, mai sunt indicate terapiile naturiste cu plante precum păpădia, cicoarea, armurariu şi rostopasca. Extractul de ghimbir este, de asemenea, benefic pentru digestie, iar ginsengul, sucul de noni, ceaiul alb, verde şi negru, precum şi terapia naturistă asociată cu gemoratepia ajută ficatul să elimine grăsimile nocive.

Produsele apicole -  polenul, păstura, lăptişor de matcă, propolisul -  au, de asemenea, efecte pozitive dacă sunt ţinute cure periodice de 30 de zile.

Cât despre consumul de ouă şi mitul colesterolului mărit, medicul spune că acestea pot fi consumate fără probleme zilnic. Pentru copii şi până în 50 de ani este indicat un ou zilnic. După 50 de ani, se recomandă un ou la trei zile, sau ouăle de prepeliţă, care au mai puţin colesterol.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite