Tătăneasa dezinfectează gingiile. Cum prepari decoctul ca să nu te intoxici

Tătăneasa
dezinfectează gingiile. Cum prepari decoctul ca să nu te intoxici

Decoctul de tătăneasă este indicat doar pentru uz extern

Substanţa numită alantoină prezentă în tătăneasă are acţiune cicatrizantă şi antiinflamatoare,însă trebuie utilizată doar pentru uzul extern pentru că, întrodusă în organism, are efecte hepatotoxice şi cancerigene, atrag atenţia specialiştii fitoterapeuţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetările făcute până acum au arătat că, din cauza alantoinelor, preparatele de uz intern pe bază de tătăneasă au acţiune carcinogenă, hepatotoxică şi genotoxică, potrivit „Ghidului plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z“, al doctorului în farmacologie Ovidiu Bojor.

Potrivit aceleiaşi surse, decoctul de tătănească trebuie utilizat doar extern pentru acţiunea sa cicatrizantă şi antiinflamatoare. Aceste decoct se prepară din 4-5 linguriţe de rădăcină de tătăneasă la o cană cu apă. Se recomandă pentru gargară şi clătirea gurii în gingivite, stomatite, abcese dentare şi pentru cicatrizarea rănilor nedeschise.

Tinctura se prepară din 10 grame de rădăcină la 100 de mililitri de alcool de 70 de grade, prin macerare timp de 8 zile, tot în uz extern, îndoită cu apă fiartă şi răcită.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările